Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További kutatások kellenek egy lövegtalp miatt

Szöveg: Kulcsár Viktor | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2020. december 15. 10:57

Úgynevezett szondázó jellegű régészeti próbafeltárást végzett a Citadella keleti részén - az erőd megújításának keretében - a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. A felszínre került tárgyak közül az egyik legérdekesebb egy 1905/8 M légvédelmi ágyú talpa volt. A lövegtalp feltehetőleg az első világháború után, de még a második világháború előtt kerülhetett a megtalálási helyére, azonban ennek a kérdésnek a tisztázásához további kutatások szükségesek.

Citadella_lövegtalp (2)
Citadella_lövegtalp (1)

Az 1905/8M légvédelmi ágyút még az Osztrák–Magyar Monarchia idején rendszeresítették, azonban az eszközt a Magyar Királyi Honvédség rendszeresen használta a két háború között és a második világháború alatt is, sőt a magyar hadiipar gyártotta a SKODA tervei alapján.

A löveg teljes tömege tüzelőállásban 6730 kilogramm, maga a lövegtalp tömege 1250 kilogramm. Az eszköz két részből állt eredetileg, amelyeket tíz darab, egyenként 30 milliméter széles csavarelem rögzített egymáshoz. Az, hogy a két talprész rögzítő csavarjait eltávolították, megerősíti azt a feltételezést, hogy a löveg leszerelése után a lövegtalp szétszedése is megkezdődött a helyszínen, azonban a lövegtalpat, vélelmezhetően annak jelentős tömege és mérete miatt, már nem szállították el.

A Citadella felújítása jó példája a kulturális örökségvédelemben szerepet játszó intézmények szakmai együttműködésének. A lövegtalp feltárása, dokumentálása és kiemelése jól szemlélteti, hogy a régészetnek, mint kutatásmódszertannak helye van az új- és a modernkori hadtörténet vizsgálatában. A lövegtalp a HM Hadtörténeti Múzeum gyűjteményét gyarapítja.

Citadella_lövegtalp (3)