Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítik az indiai vadászgép-flottát

Szöveg: JETfly |  2010. április 6. 5:28

India nagyon komolyan gondolja vadászrepülőgép-flottájának megújítását. Folyamatban van egy vadászrepülőgép tender, melynek keretében 126 darab repülőgépet kívánnak beszerezni, mintegy 11-12 milliárd dollár értékben. Az új gépek beszerzése mellett azonban meglévő gépparkjuk egyes típusait is modernizálják.

India és Franciaország megállapodásra jutott az indiai légierő Mirage-2000 típusú vadászrepülőgépeinek modernizációjáról. A szerződés keretében várhatóan 51 darab repülőgépet fognak felújítani, mintegy 2,2 milliárd dollár értékben. A szerződés további részletei nem ismertek.

A szerződés ellenértéke néhány katonai vezetőben ellenérzéseket váltott ki, mivel véleményük szerint ezért az összegért már új vadászrepülőgépeket is lehetett volna vásárolni. A modernizációt végrehajtó francia Dassault cég igyekezett kijelenteni, hogy a felújítás után az indiai légierő gyakorlatilag következő generációs (4+) repülőgépeket fog visszakapni.

A modernizáció keretében a repülőgépeket új fedélzeti lokátor-rendszerekkel, fegyverrendszerekkel, valamint a rádióelektronikai harc megvívásához szükséges berendezésekkel látják el.

India már több éve tervezte a Mirage-2000 típusú, francia gyártású vadászrepülőgépeinek felújítását, ugyanakkor hosszú időn keresztül nem tudott megegyezni a modernizációt végző lehetséges cégekkel.