Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Mistral kiiktatásáról cikkeznek az észt lapok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 6. 5:24

Az észt Eesti Ekspress újság közzétette hasábjain azokat a módszereket, amelyekkel véleménye szerint megsemmisíthető az Oroszország által beszerzésre tervezett Mistral helikopter-hordozó. Az Eesti Ekspress szerint egyetlen Exocet típusú francia hajóelhárító rakéta hosszú időre képes mozgásképtelenné tenni a hajót.

Az újságban közölt utasítások mindegyike arra alapozza a lehetőségeket, hogy az orosz haditengerészethez kerülő Mistral méreténél fogva nem képes gyors manőverezésre, így az könnyű célpontot jelent.

A helikopter-hordozó lehetséges megsemmisítési módszereként említi az újság a hajóelhárító rakétákat, torpedókat, aknákat és 305 mm-es tüzérségi lövedékeket. Az Eesti Ekspress szerint egyetlen Exocet típusú francia hajóelhárító rakéta hosszú időre képes mozgásképtelenné tenni a hajót. Mindazonáltal a Mistral elsüllyesztéséhez egy ilyen rakétánál sokkal többre van szükség. A francia Exocet rakéták alternatívájaként az észt újság a svéd Saab Robotsystem 15 (RBS-15) típusú rakétát ajánlja.

Az újság második lehetőségként a Finn-öböl lezárását említi. A lezáráshoz egy blokádot kell létrehozni a Porkkala-félsziget közelében található Mjakiluoto és Naissar szigetek között. Amint a hajó feltűnik a blokádnál lehetőség lesz tüzérségi tűz alá vonni. Hasonló tervet dolgozott ki Svédország és Finnország 1929-ben a Szovjetunió flottája ellen. A hajókat a szigetek erődjeiből 305 mm-es tüzérségi fegyverekkel lőtték.

Az Eesti Ekspress véleménye szerint a Mistralt eltaláló 305 mm-es lövedékek „végzetes sérüléseket okozhatnak a hajón". „Sajnos nem rendelkezünk ilyen tüzérséggel", – tette hozzá az újság.

A Mistral megsemmisítésére kidolgozott verzió az aknák és torpedók lehetőségét vizsgálja, ugyanakkor ez tűnik a leginkább kivitelezhetetlennek. A Finn-öbölben állomásozó, torpedókkal felfegyverzett hajókat sokkal könnyebb észlelni, mint a szárazföldön helyváltoztatásra képes tüzérségi komplexumokat.

Az orosz Mistral megsemmisítésére vonatkozó bármelyik művelet költségvetése tízmillió eurónál kezdődik – ennyibe kerül egy Exocet rakéta.

Az észt újság arról is ír, hogy a Mistral lehet, hogy nem is fog megjelenni a Finn-öbölben – Oroszország sokkal inkább „az óceánokon fogja saját törekvéseit erősíteni vele, és nem egy békáktól hemzsegő öbölben".