Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó elszakadt Szerbiától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. február 17. 16:35

A pristinai parlament vasárnap kikiáltotta Koszovó függetlenségét. Hasim Thaci kormányfő beszédében a kulturális sokszínűség megőrzését ígérte, és üdvözölte az EU-missziót, amely segíti az állam demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását.

“Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad" – jelentette ki Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén.
“Soha nem szűntünk meg hinni abban az álomban, hogy egy napon a világ szabad nemzeteinek sorába kerülünk, és a mai napon ezt megtesszük". Az új állam demokratikus, többnemzetiségű lesz – fűzte hozzá.

A koszovói kormányfő beszédében a kulturális sokszínűség megőrzését ígérte, és üdvözölte az EU-missziót, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását.

A kormányfő ismertette a dokumentumot a törvényhozás rendkívüli ülésén.
“Mi, népünk demokratikusan választott vezetői ezen a nyilatkozaton keresztül független és szuverén államnak nyilvánítjuk Koszovót…Ez a nyilatkozat népünk akaratát tükrözi" – mondta Thaci.
A dokumentum ismertetése után szavazásra bocsátották a terület függetlenségét kimondó parlamenti dokumentumot.

Pristinában, Szerbia déli tartományának fővárosában már délután elkezdődött a még ki sem kiáltott függetlenség ünneplése.
Gépkocsival már nem lehetett megközelíteni a város központját, aki oda akart jutni, annak sok száz métert kellett gyalogolnia.
A külső városrészek utcáit ellepték a vörös alapon fekete sassal díszített albán zászlókat lobogtató gépkocsik. Az utcákon, az alkalmi árusok pultjain ezrével álltak az esti ünneplésre előkészített petárdák. A városban a közlekedés lényegében megbénult, és Pristina központjában egymás után durrannak a petárdák, amelyek csak bevezetésül szolgálnak az esti, igazi nagy ünneplés előtt.

Kezdeti nehézségek

A koszovói elnök biztos abban, hogy a független Koszovó át fogja vészelni a kezdeti nehézségeket, még akkor is, ha nem lehet kizárni, hogy Szerbia megtorlásul zavargásokat szít és blokád alá vonja a területet. A mérsékelt politikai irányvonaláról ismert Fatmir Sejdiu a Kurier osztrák lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában kijelentette: “Egy pillanatig sem gondoltuk, hogy már az önállóság első napján paradicsomi állapotok várnak ránk".
A valóság nem változik meg egyik napról a másikra, a függetlenséggel azonban óriási lehetőséget kapunk arra, hogy a saját utunkat járhassuk – tette hozzá. Szavai szerint Belgrád önmaga ellen is cselekedne, ha megpróbálná elszigetelni a területet, hiszen Koszovó pénzzel fizet a szerb termékekért és szolgáltatásokért, következésképpen a szerb gazdaság inná meg a levét egy esetleges blokádnak. “Mi mindenesetre partneri kapcsolatra törekszünk Belgráddal" – mondta. Úgy ítélte meg, hogy előbb-utóbb Oroszország is fel fogja adni elutasító álláspontját, elvégre kezdettől fogva azt hangoztatja, hogy a térség stabilitásában érdekelt.

Hasonlóképpen bizakodónak mutatkozott Sejdiu a koszovói szerb kisebbség magatartását illetően. “Azok a fenyegetőzések, hogy tömegével fogják elhagyni Koszovót, vagy kikiáltják saját függetlenségüket, csupán szavak. Lehetséges, hogy lesznek néhányan, akik továbbra is szembehelyezkednek Koszovó önállóságával, de a többség itt kíván maradni, és egyenlő jogú állampolgárként élni. Leginkább munkahelyekre és biztonságra van szükségük" – fejtette ki Fatmir Sejdiu.

Fegyverbe szólít a főpap

Fegyverbe szólította Szerbiát Koszovó elszakadása ellen vasárnap Artemije raska-prizreni püspök, a koszovó szerb ortodox egyház vezetője. A főpap, a Glas Javnosti című szerb napilapnak nyilatkozva leszögezte: “Koszovó mindig szerb volt és az is marad." Egyúttal felszólította Vojislav Kostunica kormányát, hogy fogjanak fegyvert és orosz segítséggel akadályozzák meg, hogy a szakadár tartomány kinyilvánítsa függetlenségét.

“Szerbiának modernebb fegyvereket kellene vásárolnia Oroszországtól és más országoktól, és arra kell kérnie Oroszországot: küldjenek önkénteseket a szerbiai katonai jelenlét stabilizálására" – jelentette ki Artemije, hozzátéve, hogy a koszovói vezetők várható függetlenségi nyilatkozata nem más, mint “ideiglenes megszállási állapot".

Az ortodox püspök egyúttal elítélte Zdravko Ponos tábornoknak, a szerb hadsereg vezérkari főnökének álláspontját, mely szerint “Koszovót nem lehet fegyverekkel megvédeni".