Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó, Libanon – misszióra kész katonák

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. július 29. 15:40

Debrecen főterén július 29-én köszöntek el azoktól a katonáktól, akik Koszovóba és Libanonba indulnak, hogy megkezdjék féléves külszolgálatukat.

TOT_2320

A cívisvárosban régi hagyomány, hogy a Kossuth téren búcsúztatják a misszióba induló katonákat. Július utolsó csütörtökjén több mint négyszázan sorakoztak fel a Nagytemplom előtt a KFOR és az ENSZ UNIFIL külszolgálat megkezdése előtt. Az MH KFOR Kontingens 25. váltásának zöme, míg a libanoni misszió teljes egésze az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból áll. Utóbbiak – mintegy huszan - feladataikat a Libanon-Izrael határán található zónában fogják ellátni az ír-lengyel közös zászlóalj kötelékében, biztosítva a két ország közötti határszakasz nyugalmát. Az eseményen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is.

TOT_2376

A Magyar Honvédség parancsnoka beszédében rámutatott: a missziós műveletekben a magyar katonák idegen országokban és közegben állnak helyt, hajtják végre feladatukat úgy, hogy közben öregbítik mind a saját alakulatuk, mind a Magyar Honvédség, mind Magyarország hírnevét, megbecsültségét, tiszteletét.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy elmondta: a KFOR-missziókban két évtizede vesz részt a Magyar Honvédség, az ott szerzett tudás pedig felbecsülhetetlen. „Az a tapasztalat, amit katonáink a külföldi missziókban megszereztek, mind beépült a kiképzésbe, a felkészítésbe, és ez teszi magabiztossá, erőssé és hatékonnyá a magyar katonát” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka. A vezérőrnagy rámutatott: különösen nagy figyelem irányul a magyar katonákra Koszovóban, hiszen a KFOR fennállása óta első ízben egy magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy fogja novembertől betölteni a KFOR parancsnoki beosztását.

Mint mondta, másban is úttörőnek bizonyul majd a mostani misszió, mivel a 25. váltással már tartalékos katonák is részt vesznek. „Nem olyan régen kezdtük kiépíteni az önkéntes tartalékos rendszert, és eljutottunk odáig, hogy a tartalékosaink egy hosszú, intenzív felkészítés után elmehetnek az aktív katonákkal missziós szolgálatba, és nem csak egyéni beosztásban, hanem kötelékben” – fogalmazott a parancsnok.

TOT_2123

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében rámutatott: a béke napjainkban törékeny, megőrzéséért folyamatosan tenni kell, ennek az is része, hogy a haza védelmét bizonyos esetekben az országhatáron túl kell megkezdeni. „Az ország eredményességének egyik feltétele az elhivatott, munkájukat professzionális módon teljesíteni képes katonákból álló honvédség, a másik, hogy a kor technikai színvonalának megfelelő haditechnika álljon a feladatteljesítés szolgálatában. A néhány héttel ezelőtt meghirdetett új nemzeti katonai stratégia, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely az elmúlt évtizedek legkomplexebb védelmi fejlesztési programja, garantálja, hogy Magyarország kormánya és a Magyar Honvédség vezetése az ország előtt álló katonai-biztonsági veszélyekre és kihívásokra megfelelő választ tud adni, az önök bátorságának és szolgálatának köszönhetően” – mondta Papp László.

TOT_2222

A nap folyamán dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa alakulatlátogatást tettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, valamint az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél.