Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó – szabaddá válik az út a KFOR számára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 27. 20:37

A koszovói nemzetközi békefenntartók (KFOR) egységei előtt járhatóvá teszik az utakat az észak-koszovói szerbek – ebben állapodtak meg október 26-án, szerda délután Zvecan településen a szerb községek elöljárói és a Koszovóban tevékenykedő nemzetközi missziók képviselői.

Slavisa Ristic, a zubin-potoki község elnöke bejelentette, hogy az úttestek egyik feléről eltávolítják az úttorlaszokat és csütörtökön kilenc órától a békefenntartók katonai utánpótlási menetoszlopa elindulhat a két észak-koszovói átkelő, Jarinje és Brnjak felé.

Ristic hangsúlyozta: a szerbek egyetlen kikötése, hogy „a KFOR ne vegyen részt semmiféle olyan akcióban, amellyel a koszovói kormány intézményeinek működését segítenék elő".

A zvecani megbeszélésen a KFOR képviselői ismételten elmondták: az utakat járhatóvá kell tenni mindenki, így az EU rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) egységei számára is.

A koszovói kormány vámosait és rendőreit eddig az EULEX szállította légi úton az átkelőkhöz.

Az észak-koszovói szerbek a Brnjak és Jarinje átkelőkhöz vezető utak eltorlaszolásával szeretnék kikényszeríteni a koszovói vámosok és rendőrök távozását az átkelőkről, mert úgy vélik, hogy jelenlétük az „adminisztratív vonalon" a koszovói államhatárok elismerését jelképezi, amivel ők egyáltalán nem értenek egyet.