Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóba indul a tizennyolcadik váltás

Szöveg: Szűcs László |  2007. december 6. 12:05

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében, ünnepi állománygyűlésen búcsúztatták el a Magyar Honvédség Õr- és Biztosító Zászlóaljának váltóállományát Tatán. Az ünnepségen részt vett Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Michl József, a város polgármestere is.

A Magyar Honvédség KFOR missziójának tizennyolcadik váltása elsősorban a tatai Klapka György Lövészdandárnál szolgálókra épül, de a teljes kontingens tizenöt alakulat katonáiból áll össze. A csaknem háromszáz katonából álló őr- és biztosító zászlóalj felkészítése még szeptemberben kezdődött, a hadműveleti területre pedig január első napjaiban utazik ki az

állomány. A kontingens parancsnoka Megtért István alezredes, a tatai dandár kiképzési főnöke lesz.

A búcsúztató ünnepségen Benkő tábornok hangsúlyozta: mivel a mostani váltás ennyire heterogén, a felkészítés során kiemelt figyelmet fordítottak az állomány összekovácsolására. Ez komoly feladat volt, de sikerült: a kontingens felkészült az elkövetkező fél évben rá váró feladatokra.

– A Magyar Köztársaság vállalásának megfelelően, nyolc évvel ezelőtt kezdte

meg küldetését a Magyar Honvédség Koszovóban. Ez a nyolc év nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy a KFOR megteremtse az ott élő lakosság számára a teljes békét és a biztonságot. Éppen ezért ezt a küzdelmet önöknek is tovább kell folytatniuk – mondta Benkő Tibor vezérőrnagy, hozzátéve: a misszióba induló katonák egy olyan küldetésre vállalkoztak, amely nem veszélytelen. Sajnos a Koszovóban uralkodó politikai légkör miatt, a kint szolgálatot teljesítő katonákra néha még mindig veszély leselkedik.

Az ünnepi állománygyűlés végén a tábori lelkészi szolgálatok képviselői Isten áldását kérték a magyar katonákra, majd a kontingens személyügyi tisztje a misszióban várható feladatokról és az ottani viszonyokról tájékoztatta a hozzátartozókat és a családtagokat.