Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Közelebb kerültünk egymáshoz, megtanultunk igazi csapatként működni”

A Hungary Helps Program és a Magyar Honvédség (3. rész)

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László, archív felvételek, Hungary Helps |  2020. november 24. 7:44

Üldözött keresztények, Magyar Honvédség, jószolgálat, Mbuji Mayi, Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam, humanitárius segély, Szolnok, Hungary Helps Program, szolidaritás, MH Béketámogató Kiképző Központ, Burkina Faso. Látszólag egymástól idegen fogalmak, városok és szervezetek, azonban a valóságban több dolog is összeköti őket. Ezek közül talán a legjellemzőbb kapcsolódási pont a hivatástudat, valamint az emberi élet védelmének ügye. Sorozatunkban megismerkedhetnek a Hungary Helps Programmal és a Magyar Honvédség ebben vállalt szerepével. Harmadik részünkben Kármán Krisztinával, a Hungary Helps Önkéntes Program igazgatónőjével beszélgettünk.

HH_1

Mivel foglalkozik pontosan a most indult önkéntes programjuk, milyen feladatokat látnak el?

A Hungary Helps Önkéntes Program a Hungary Helps Program alprogramja lesz. A Hungary Helps Program lényege, hogy a közel-keleti, illetve az afrikai térségben segítsen olyan közösségeket, amelyeknek elsősorban a megmaradása, életfeltételeinek megőrzése nagyon fontos. Az önkéntes program részben a már meglévő programokat fogja támogatni azzal, hogy a pénzadományokon kívül - amik például egy templomrekonstrukciót fedeznek, vagy adott esetben egy gyermekotthon megépülését teszik lehetővé – önkénteseket küld. Célunk, hogy olyan fiatal, lelkes embereket indítsunk útnak a támogatási területekre, akik szívesen és szakértelemmel foglalkoznának a gyerekekkel, vagy éppen sporttevékenységet oktatnának ott. De emellett az is fontos, hogy önkénteseink akár egy termelőüzem tevékenységét is segíteni tudják. Munkánkkal olyan hatást akarunk kifejteni, ami hosszútávon segíti az adott közösséget. Önkénteseink egy része kifejezetten szakember lesz. Például az egészségügyi szakképzettséggel rendelkező önkénteseink tekintetében alapvető, hogy képesek legyenek a támogatási területen dolgozó nővérek, orvosok munkáját segíteni, képezni őket, ezzel segítve a gyógyítást ott, ahol sokszor teljesen hiányzik az ellátás. Emellett az önkéntes programunk célja az is, hogy egy templomrekonstrukcióhoz is képesek legyünk mérnököket küldeni, akik segítik az építkezést. Tehát az önkéntes program e két nagy területet foglalja magában: fiatal önkéntesek, illetve szakemberek kiválasztását és kiküldését a támogatási területre.

Ha jól értettem, akkor még jövő időben beszélt, tehát még nem utaztak ki terepre?

Igen, nagyon szeretnék jelen időben beszélni, ugyanis az lett volna a cél, hogy a program már idén tavasszal nagyobb léptékben elinduljon, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség. Szolgált már az előkészítő folyamatok során néhány önkéntesünk Jordániában, illetve ketten a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Őket az utolsó pillanatban sikerült hazahozni, kicsivel azelőtt, hogy az európai, illetve az afrikai repterek lezártak. Tulajdonképpen az utolsó olyan repülőjáratra sikerült őket szerencsésen feljuttatnunk, ami a Kongói Demokratikus Köztársaságból Európába repült. Így még nem tudtuk elindítani élesben a programot, mivel nagyon fontos, hogy az önkénteseink biztonságban legyenek. A biztonság nem csak azt jelenti, hogy olyan területekre küldjük őket, ahol nem fenyegeti őket közvetlen háborús veszély vagy éppen felkelésekből adódó veszélyhelyzet. Az is ide tartozik, hogy ha például eltörik a lábuk, vagy bármi olyan helyzet merül fel, ami az egészségüket veszélyezteti, azonnal haza tudjuk őket szállítani. Úgyhogy a legfontosabb, hogy a biztonságuk meglegyen, amit csak úgy tudunk garantálni, ha a koronavírus-járvány alatt nem kezdjük el az önkéntesek utaztatását. De nagyon reméljük, hogy mielőbb megindulhat a munka. Ugyanis a program úgy épül fel, hogy különböző magyarországi delegáló szervezetek küldik a programba az önkénteseiket. Jelenleg sorban állnak nálunk ezek a szervezetek. Részben szakemberekről, részben olyan egyetemistákról beszélünk, akik például a tanulmányaik befejezése előtt halasztanának egy évet, és szeretnének valahová kimenni dolgozni néhány hónapra. A delegáló szervezetek csak általuk kiállított ajánlólevéllel küldhetnek hozzánk önkénteseket. Ugyanis szeretnénk, ha azok, akik a Hungary Helps Önkéntes Program keretein belül elutaznak külföldre, már itt, Magyarországon is bizonyítanák, hogy alkalmasak a feladatra. Az általunk nyújtott képzés a magyarországi és a külföldi önkéntes tevékenység közti különbséget hidalja át.

HH_2

Az önkéntesség az elhivatottságon túl nyilván megkövetel egy alapos szakmai felkészültséget. Említette is, hogy van egy ezt elősegítő képzésük. Pontosan mire készítik fel az önkénteseiket?

Igen, van egy kifejezetten szakmai képzésünk, ami mellett a Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyam is segíti a kockázatosabb területekre utazó önkénteseinket. Azoknak az önkénteseinknek, akik békés vidékre utaznak, egy négynapos képzést biztosítunk. Ez részben egy mentális felkészítésből áll, amit az önkéntesek szűrésében is résztvevő projektpszichológusunk is végig követ. Emellett, amikor az önkénteseink kint tartózkodnak a fogadóintézményben, lehetőségük van folyamatos kapcsolattartásra a projektpszichológussal. A felkészítésben részt vesz még a TEK egy szakembere is, aki egyben a projekt biztonsági szakértője. Egy másik biztonsági szakemberünk feladata, hogy a munkavédelmi és a személyvédelmi felkészítést biztosítsa. A felkészítés részét képezi még egy katasztrófaorvostannal foglalkozó orvos által tartott képzés, aki egyben a projektünk orvosa. Ő egy ügyeleti rendszerben szintén az önkéntesek rendelkezésére áll, ha bármilyen probléma adódna. Az önkénteseket a képzésünk során felkészítjük a fogadó országok kulturális-vallási hátterére is. Mivel több országban előfordulnak olyan viselkedési normák, amiket mi Magyarországon nem ismerünk, ott viszont muszáj betartani őket. Ez különösen fontos, mert ezeknek az ismereteknek a hiányában saját magunknak okozhatunk egyfajta veszélyes környezetet. Természetesen vannak olyan helyszínek is, amelyek nagyobb felkészültséget igényelnek. Ezekben az esetekben szeretnénk a továbbiakban is igénybe venni a MH Béketámogató Kiképző Központ Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamát. Ez a tanfolyam azért is fontos számunkra, mert azoknak az önkénteseknek, akik tényleg veszélyes környezetbe utaznak, rendkívül hasznos megismernie a Magyar Honvédség szakembereinek ilyen téren szerzett tapasztalatait. Az általuk biztosított tanfolyam olyan helyzetekre készíti fel önkénteseinket, amiknek ismeretében biztonságosabbá tudják tenni tevékenységüket.

Ön is elvégezte az MH BTKK Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamát. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a képzés során és miért fontosak az itt megszerzett tapasztalatok?

Azért gondoltuk, hogy nekünk – a program vezetőinek – is el kell végeznünk ezt a tanfolyamot, mert ismernünk kell, milyen helyzetbe és körülmények közé küldjük az önkénteseinket. Emellett mi és az önkéntes koordinátoraink is a fogadóhelyszínre utazunk, hogy ott tárgyaljuk meg a fogadási feltételeket, és egyben ellenőrizzük az ott folyó munkát. Éppen ezért a programunk biztonsági szakemberei is részt vettek ezen a tanfolyamon. Így tudjuk majd felmérni azt, hogy pontosan melyik intézetbe történő kiutazás előtt indokolt az önkénteseink ilyen jellegű képzése. A tanfolyamon olyan körülményeket teremtettek, és olyan szituációkat mutattak be a Magyar Honvédség munkatársai, amik a humanitárius segítségnyújtással foglalkozó embereket általában nem érik, de jobb mindenre felkészülni, mert bármikor kialakulhat egy nem várt helyzet. Természetesen, amint a gyakorlatban bármi jel lenne arra nézve, hogy romlik a biztonsági helyzet, azonnal ki fogjuk vonni az önkénteseinket. De nagyon fontos, hogy ők is felismerjék azokat a jeleket, amik alapján tájékoztatni tudnak minket egy veszélyhelyzetről. A munkánkat segíti, hogy minden ország nagykövetségével, konzulátusával kapcsolatban állunk.

HH_3

Hat napig tartott a tanfolyamuk a Béketámogató Kiképző Központban. Mi volt önnek személy szerint a legnagyobb tapasztalat ez idő alatt, akár önismereti, akár közösségi szinten?

Közösségi szinten talán nagyon fontos volt, hogy csapatot alkottunk az együtt dolgozó kollégáinkkal. Kezdve attól, hogy már a reggelire csapatban mentünk, egészen addig, hogy egy-egy szituációs gyakorlatot közösen oldottunk meg. Most már tudjuk – mert van egyfajta tapasztalatunk –, hogy veszélyesebb környezetben hogyan reagáljunk egymás rezdüléseire, és milyen feladat-elosztásban tudunk legeredményesebben megoldani egy kialakuló válsághelyzetet. Ebből a szempontból is nagyon jó tapasztalat volt a tanfolyam, mivel közelebb kerültünk egymáshoz, megtanultunk igazi csapatként működni. Elkezdett kialakulni egy olyan szemléletünk is, ami alapján veszélyesebb környezetben is tudjuk kamatoztatni azokat a tulajdonságainkat, személyiségbéli vonásainkat, amik célravezetőek lehetnek egy krízishelyzet megoldásában.

Az önkéntesek, ha már mehetnek terepre, gondolom, igen fontos sarok kövei lesznek a Hungary Helps Program tevékenységének. Milyen kritériumok és szempontrendszer, alapján választják ki a fogadó országokat és intézményeket?

A fogadó országokat, illetve a fogadóintézményeket elsősorban az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság elemző főosztályának segítségével választjuk ki. Ők határozzák meg azokat a fogadóintézményeket, akikkel már elkezdődött valamilyen szakmai kapcsolat, és akikkel az önkéntes program szempontjából is érdemes felvennünk a kapcsolatot. A fogadóintézményeket egyébként két lépcsőben szűrjük. Először előértékelési kérdőívet töltetünk ki velük, ami két fő szempontrendszer szerint osztályozza őket: egyik a biztonság, a másik pedig a szakmai relevancia. Utóbbiba beleszámít az is, hogy az önkéntes mennyire tud a helyszínen fejlődni és milyen képességfejlesztési lehetőségek nyílnak meg előtte. Amennyiben az értékelésünkben megfelelően magas elbírálást kap egy fogadóintézet, kiküldünk nekik egy hosszabb és részletesebb projektjavaslat bekérő űrlapot. Ez az űrlap rengeteg biztonsági kérdést is tartalmaz. Többek között arra vonatkozóan, hogy az adott épület, ahol élnek, dolgoznak az önkéntesek, milyen biztonsági berendezésekkel van ellátva, milyen jellegű biztonsági feltételeknek felel meg. Amennyiben ez a részletes projektjavaslat is elég erősnek bizonyul az értékelésünk során, és úgy ítéljük meg, hogy az önkéntesek hasznos tevékenységet tudnak folytatni, illetve biztonsági szempontból is megfelelő minden körülmény, akkor ajánlunk egy szerződést a fogadó intézménynek. Ebben már konkrétan rögzítjük azt, hogy milyen időzítéssel, hogyan tudjuk küldeni az embereket.

HH_4

Említette, hogy több önkéntes szervezettel kapcsolatban állnak, tudna említeni párat?

A Katolikus Karitász, a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, hogy csak párat említsek. A felsoroltak mellett számtalan olyan alapítvánnyal vagyunk kapcsolatban, akiknek kifejezetten Afrikában vannak missziói, vagy a térségben folytatnak humanitárius tevékenységet.

Személy szerint miért tartja fontosnak a szervezetük által végzett tevékenységet? Miből látja, hogy a tevékenységük valóban eléri a kitűzött célokat?

A Hungary Helps Program két fő területre koncentrál. Ebből az egyik az üldözött keresztények megsegítése, ami szerintem nagyon fontos. Ezeket a közösségek teljesen magukra hagyták, és a legtöbb ország egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy éppen milyen körülmények között élnek a szülőhelyükön. Több esetben kifejezetten elnyomás, üldöztetés alatt kell létezniük. A Hungary Helps Program másik fontos küldetése a humanitárius tevékenység, segítségnyújtás, aminek vitathatatlan a fontossága egy válságövezetben. Önkénteseink és a programunk mindkét területén jelentősen segítenék a válság sújtotta közösségeket. Egyrészt az üldözött közösségek megsegítésére is küldünk önkénteseket, amivel a helyben maradásukat segítjük. Másrészt, elsősorban afrikai oktatási intézményekben, kórházakban több humanitárius tevékenységet fogunk támogatni. Szerintem e két felsorolt terület nem működik egymás nélkül. Az üldözött keresztények megsegítésénél van egy fő szempontunk: alapvetően egyházi szervezeteken keresztül támogatjuk a helyi közösséget, akik a támogatás szétosztásánál már nem tesznek különbséget a hozzájuk segítségért forduló emberek felekezeti, vallási megoszlása között. Szerintünk a vallások békés egymás mellett élésének megteremtése lehet a legjobb eszköz a konfliktusok megakadályozására. Azt tapasztaljuk, hogy a támogatásaink által az egymás mellett élő, más vallású emberek békében tudnak egymás mellett létezni. A támogatott kórházainkban együtt gyógyulnak, az iskolákban együtt tanulnak, így tulajdonképpen az egyén szintjén, alulról jövő kezdeményezésként idővel egyfajta szemléletváltást tud eredményezni a segítségünk a támogatott országokban.

Nemzetközi szinten van-e érdeklődés a tevékenységük iránt?

Igen, de mi is elkezdtük felvenni a kapcsolatot más országok szervezeteivel, akik nyitottak az együttműködésre. Konkrétabb felajánlás Lengyelországból és Németországból érkezett, de ezek a kapcsolatok folyamatos kiépítés alatt állnak. Látni kell, hogy Európában rengeteg szervezet küld önkénteseket különböző projekthelyszínekre. A mi tevékenységünk egyik legnagyobb erőssége, hogy elsősorban olyan helyszínekre próbálunk embereket küldeni, ahol már folyik egyfajta humanitárius munka, az ott dolgozó szervezettel kapcsolatban állunk, támogatjuk őket. Ennek köszönhetően a két támogatási mód megsokszorozódik, és így nagyobb hatást tudunk kifejteni.

HH_5
Kapcsolódó cikkek