Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös vietnami-amerikai méregtelenítő projekt kezdődik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 10. 20:22

Az Agent Orange elnevezésű lombtalanító szer mind a mai napig tartó mérgező hatását hivatott csökkenteni az a közös vietnami-amerikai projekt, amelyet augusztus 9-én, csütörtökön indítottak útjára, s amelynek keretében a Da Nang repülőterének környékét tervezik megtisztítani a vietnami háború idején felhalmozódott dioxintól.

Az amerikai hadsereg a vietnami háborúban lombtalanító szerként vetette be az Agent Orange nevű keveréket, amelynek mérgező hatóanyaga, a dioxin a helyi lakosság és az amerikai katonák tömegeinek rákos megbetegedését okozta, a súlyos születési rendellenességek is e szernek tulajdoníthatók. Az amerikai gépek 1961 és 1971 között összesen mintegy 80 millió litert szórtak belőle Dél-Vietnam őserdeire, amelyek az ellenálló vietnami fegyvereseknek nyújtottak menedéket.

Hanoiban mintegy 3 millióra becsülik azoknak a számát, akik ki voltak téve e mérgező szer hatásának, közülük körülbelül egymillió ember szenvedi még ma is ennek következményeit. A vietnami vöröskereszt adatai szerint több mint 400 ezer ember halála és legalább 300 ezer gyermek születési rendellenessége hozható közvetlen összefüggésbe az Agent Orange bevetésével.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Államok sokáig ódzkodott attól, hogy a vietnamiaknak kártérítést fizessen, s a kormány az érintett vegyianyag-gyárakkal együtt elhárította magától a felelősséget, dacára annak, hogy a Vietnamot megjárt amerikai veteránok dollármilliárdokat kaptak a lombtalanítóhoz köthető betegségek miatt. Washington azonban 1989 után 54 millió dollárt ajánlott fel a károsultaknak, 2012-ben pedig mintegy 20 millió dollárt irányzott elő a da nangi bázis környékének méregtelenítésére.

A most kezdődött projekt 43 millió dollárba kerül. Különleges technológiát alkalmaznak majd: körülbelül 73 ezer köbméter földet ásnak ki a repülőtér környékén (két méteres mélységig), a földet pedig „kemence-konténerekben" fűtik fel 335 Celsius fokra. Ennek hatására a dioxin oxigénre, széndioxidra és más olyan anyagokra bomlik, amelyek már nem jelentenek veszélyt az egészségre.

A projektet 2016 végéig kívánják végrehajtani.

A két egykori ellenség ma már több területen is az együttműködés útjára lép. A vietnami−amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzését az is szükségessé teszi, hogy szembeszálljanak az egyre terjedő kínai befolyással a Dél-kínai-tengeren. A kínai „geopolitikai ambíciók" megfékezését Washington azzal indokolta, hogy „a béke és a hajózás szabadságának védelme" amerikai nemzeti érdek is.