Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen építenek harci helikoptert a törökök és az olaszok

Szöveg: JETfly |  2008. június 30. 7:47

Törökország és Olaszország elindított egy együttműködési programot, amely szerint közösen gyártanak kilencvenegy helikoptert a török hadseregnek hárommillió dollár értékben. A tervek szerint a projekt során ötven forgószárnyast szerelnek össze, és negyvenegy darab lesz opcionális tartalék.

A közös munkát két török cég irányítja, a TUSAS és az Aseésan, olasz részről pedig az AgustaWestland csatlakozik.

Az olasz cég, aki egy nyertes tender eredményeként csatlakozott a projekthez, a hajtóművet, a repülésirányító és ellenőrző rendszereket biztosítja. A hiányzó összetevőket a két török cég szállítja le.

A közösen épített helikopter a T129 nevet kapja, ami az AgustaWestland A129 modelljének alapjaira épül. A tervek szerint a teljes projekt közel tíz évig tart, az első helikopter várhatóan öt év múlva készül el.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök üdvözölte az együttműködést, ami egy fontos lépés, hogy fellendítsék a török ipart és csökkentsék a török védelmi erők külföldi beszállítóktól való függését. A török hadsereg hazai beszerzése 2003 és 2007 között huszonöt százalékról negyvenhét százalékra emelkedett. A tervek szerint 2011-re eléri az ötven százalékot.

Az AgustaWestland a dél-afrikai Denelt, az európai Eurocoptert és az orosz Rosoboronexportot utasította maga mögé a tender versenyében.

Címkékhelikopter