Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen viselt gyász

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. január 19. 15:37

Hejce, egy szomorú tragédia következtében örökre beírta magát a magyar-szlovák történelembe, és a közösen viselt gyász szimbólumává vált. A repülőbaleset tizenötödik évfordulója alkalmából megrendezett január 19-ei, keddi megemlékezésen jelen volt Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Daniel Zmeko vezérezredes, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnöke.

20210119_Hejce_megemlékezés (7)

2006. január 19-én a koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák An-24-es szállítógép a határhoz közeledve nekiütközött a Hejce fölött húzódó, 700 méter magasságú Borsó-hegynek és lezuhant. A fedélzeten utazó negyvenhárom szlovák katonából negyvenketten már soha nem térhettek haza.

A szlovák szállítógép lezuhanása után tizenöt évvel - a kialakult koronavírus-járványhelyzetre való tekintettel szűk körben - katonai tiszteletadással emlékeztek az áldozatokra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. A repülőszerencsétlenség egyetlen túlélője Martin Farkas, aki minden évben jelen van a megemlékezésen.

20210119_Hejce_megemlékezés (10)

A település központjában található emlékműnél Benkő Tibor honvédelmi miniszter koszorúval tisztelgett a szerencsétlenség áldozatainak emléke előtt. A megemlékezésen – mások mellett – Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Vladimír Šimko vezérőrnagy, a szlovák Köztársasági Elnök katonai hivatalának vezetője is elhelyezte a kegyelet virágait az emlékhelynél.

A hejcei főhajtás után, a magyar és szlovák katonai delegáció a tragédia helyszínén, a Borsó-hegyen állított kopjafáknál és sírköveknél is lerótta tiszteletét.