Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Krízishelyzetben is jól vizsgáztak az egészségügyiek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 15. 5:23

Hatékonyabb együttműködéssel segíteni a Magyar Honvédség harckészültségét – ez volt a mottója annak a konferenciának, amit idén már harmadszorra rendeztek meg Balatonkenesén a honvédségben dolgozó orvosok és szakápolók számára. Az előadások a gyógyító munka széles területét fogták át a diabetestől a robbantásos sérülések ellátásáig.

A november 11-12-én tartott rendezvényen a Honvéd Üdülő konferenciatermében megjelenteket először Dr. Rókusz László orvos ezredes, a Magyar Honvédség főbelgyógyásza köszöntötte. „A katona-egészségügy napjainkra nagyon fontos szakmává vált, ezért is van szükség arra, hogy ilyen konferenciákon ismertessük meg a tudományos kutatások eredményeit azokkal, akik tevékeny résztvevői a gyógyító munkának", fogalmazott, majd a bevezetőt követően felkérte, Dr. Németh András orvos dandártábornokot, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnokát a konferencia megnyitására.

A parancsnok megnyitójában az aktuális egészségügyi kérdésekről adott tájékoztatást a megjelenteknek.
Németh tábornok kiemelte: azok a feladatok, melyeket a jelenlegi honvédelmi vezetés részükre megfogalmazott, nagy kihívást jelentenek az egészségügyben dolgozóknak, ezért ezeknek csak úgy lehet megfelelni, ha az orvosok és a szakállomány a nap minden percében vállvetve együttműködnek.

Ismertette azokat a feladatokat, amelyek az elkövetkezendő időszakban

1595910030
előttük állnak.
Elmondta: a szervezeti változások közül lényeges az, hogy önálló szervezetként megalakításra került az Egészségügyi Csoportfőnökség, mely október elsejétől két osztállyal működik. Ez a szervezeti változás megfelel a NATO elvárásoknak, és tovább segítheti a stratégiai célok hatékony megvalósulását.
Mint arra Németh tábornok kitért, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a változásokkal kapcsolatban megerősítette: az elvárások az egészségüggyel szemben változatlanok, a hangsúlyt a szakmai felkészültség erősítésére kell fektetni. „Várhatóan a csapattagozat is átalakul, mert követni fogja az Összhaderőnemi Parancsnokság struktúráját. Az elkövetkezendő időszak másik fontos feladata a német-magyar katonaorvosi együttműködés megkötése, de tovább folytatjuk a amerikai-magyar katonaorvosi konferenciákat is, ahol a legfontosabb tapasztalatokat cseréljük ki és adunk tájékoztatást egymásnak a legfontosabb kutatási eredményekről", mondta Dr.
Németh András.

A tábornok elmondta: a 2011-es év nagy kihívása a 37. COMEDS gyakorlat lesz, melynek megszervezése már most elkezdődött. Ez a gyakorlat egyben a nemzetek egészségügyi főnökeinek „tanácsa" is, és általában több ország egészségügyi szolgálata vesz részt rajta. A jövő évi magyarországi gyakorlaton szeretnék megmutatni a NATO Budapesten működő Katona-egészségügyi Kiválósági Központjának hasznosságát is. Másrészt olyan helyzetet teremtenek, melyben a tatai dandár egyik zászlóaljának a gyakorlatára épülnek rá, tehát tevékenységüket egy éles helyzethez igazítják majd.

A tábornok kiemelte: az elmúlt években az ismert gazdasági nehézségek ellenére a csapatorvosi ellátást megfelelő szinten képesek voltak biztosítani.

1595910030
A jövő év nagyon fontos feladata lesz az informatikai háttér fejlesztése, a csapatok és az egészségügyi központ közötti megbízható kapcsolat kialakítása. „A támogatási rendszer új elemeként jön be az, hogy újra kiépítésre kerül a csapatpszichológusi rendszer, és ezek a szervezetek a következő évtől huszonnégy helyen lépnek be az orvosi ellátásba", fogalmazott Németh András.

A parancsnok kiemelte: 2010-ben több előre nem tervezett feladat is próbára tette az egészségügyi szolgálatot, ahol az életben, éles helyzetben kellett bizonyítaniuk. Az árvíznél a kialakult válság kezelésében segítettek. Afganisztánban egy egészen új feladattal kerületek szembe, ahol a nemzetek közötti ellátási együttműködésben szereztek tapasztalatokat, a vörösiszap-katasztrófánál pedig az értékek mentésében vállaltak feladatokat.

Hangsúlyozta: a továbbképzés célja az orvosi ismeretek átadása mellett az osztályok és intézetek közötti együttműködés lehetőségeinek a felvillantása. Az előadók egyben törekednek arra, hogy az alapismeretek átadása mellett saját kutatási eredményeiket is megismertessék.

1595910031
 

Fotó: a szerző felvételei