Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kuba továbbra is megvédi magát”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. július 27. 9:53

A várakozásokkal ellentétben nem ígért további gazdasági és társadalmi reformokat Raúl Castro kubai elnök a Forradalom Napja alkalmából helyi idő szerint szombaton késő este elhangzott ünnepi beszédében.

A négycsillagos tábornok figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy a szigetország a novemberi amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül továbbra is különös gondot fordít arra, hogy megvédje magát. A 77 éves kommunista vezető, aki két éve vette át bátyjától, Fidel Castrótól Kuba irányítását, a háromnegyed órás beszédben kifejtette, “elkerülhetetlen következményekkel" fog járni az élelmiszerfogyasztását 84 százalékban importból fedező országra az élelmiszer és a kőolaj árának emelkedése. Bírálta a “gazdag országok kormányait" és a multinacionális nagyvállalatokat", mondván, tétlenül szemlélik az áremelkedések előidézte válságot.

Az öt hónappal ezelőtt hivatalosan is elnökké előlépett Raúl Castro több olyan intézkedést tett, amelyet elődje elmulasztott: elrendelte használaton kívüli állami földek szétosztását, legalizálta a mobiltelefon-használatot az átlagemberek számára is és lehetővé tette, hogy a munkások egy része tulajdonjogot szerezhessen a lakásán. Ezen intézkedések miatt többen arra számítottak, az elnök további enyhítéseket jelent be ünnepi beszédében, de csalódniuk kellett.

A mintegy tízezer fős, meghívottakból álló közönség előtt elmondott elnöki beszéd a kelet-kubai Santiago de Cubában hangzott el a Moncada laktanyánál, amelynek ostromáról úgy tartják, elvetette a kubai szocialista forradalom magját, és amelynek az évfordulója – július 26. – nemzeti ünnep. Maga az 1953-as akció – amelyet Fidel Castro vezetésével hajtottak végre a forradalmárok – kudarcba fulladt, a támadók közül sokakat megöltek, a menekülők zömét elfogták. Hat évvel később azonban Castróék bevonultak Havannába, és megdöntötték az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batista diktatúráját.