Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos terrorakciók Indiában sok halálos áldozattal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. július 27. 9:59

Legalább 38 ember meghalt és több mint százan megsebesültek szombaton a főként muzulmánok lakta indiai Ahmadábádban pokolgépes terrortámadásokban.

A Pakisztánnal határos Gudzsarat indiai szövetségei állam nagyvárosában legalább tizenhat pokolgép robbant a televíziós állomások beszámolói szerint. A robbanószerkezetek egy részét kerékpárokra erősítették. A rendőrség szerint az egyik a város egyik hídján robbant, ahol 2002-ben véres összetűzések voltak hinduk és muzulmánok között. Szövetségi szakértők szerint a robbanószerkezeteket a nagyobb pusztítás érdekében csavarokkal és csavaranyákkal töltötték meg.

“Valamennyi robbanás egy óra leforgása alatt történt – közölte egy rendőrségi szóvivő. A pokolgépeket két sorozatban hozták működésbe: az elsőt főleg forgalmas piacok közelében, a másodikat – 20-25 perccel később – négy kórháznál. A robbanószerkezetekben anyacsavarok voltak. Amit Sah gudzsarati belügyminiszter szerint a kórházak elleni támadásoknak hat halálos áldozata volt.

A robbantások közül kettőt Maninager városnegyedben követték el, ahol Narendra Modi gudzsarati kormányfő székhelye van. A kormányfőt számos bírálat érte, amiért tétlen maradt a hinduk és a muzulmánok közötti 2002. évi véres – 2500 emberéletet követelő – összetűzések után.

Sriprakas Dzsaisval, a központi kormány belügyi államtitkára szerint a robbantásokat egy terrorista csoport követte el, amely így akarja destabilizálni az országot. Manmohan Singh indiai szövetségi kormányfő elítélte a terrorcselekményeket, s nyugalomra intette Ahmadábád lakosságát. Pénteken a dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgép robbant gyors egymásutánban, egy ember meghalt és hatan megsebesültek.

Címkékrobbantás