Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

113 évesen meghalt a lengyel-bolsevik háború utolsó veteránja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 11. 12:53

113 éves korában meghalt a veterán háborús hős, Józef Kowalski kapitány, az 1920-as lengyel-bolsevik háború utolsó résztvevője – jelentette be december 10-én, kedden a lengyel nemzetvédelmi minisztérium.

Lengyel internetes újságok híradása szerint Kowalski valószínűleg a legidősebb férfi volt a világon. Az előző rekorder – a valaha legtovább élt férfi – a japán Kimura Dzsiroemon volt, aki idén júniusban halt meg 116 éves korában.

Kowalski 1900. február 2-án született. Részt vett a lengyel-bolsevik háborúban, annak legfontosabb ütközeteiben, köztük a varsói csatában és a Komarów melletti ütközetben, ahol Bugyonnij híres lovashadserege ellen harcolt.

1939 szeptemberében tüzérként harcolt a Lengyelországot megtámadó hitleri hadsereg ellen, fogságba esett, és egészen a háború végéig fogoly volt.

A háború után földművesként dolgozott egészen 93 éves koráig, amikor is egy idősotthonba került.

2010-ben, 110. születésnapja alkalmából a lengyel államfő a Lengyelország Újjászületése Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntette ki. A miniszterelnöktől egy ulánus – lengyel lovassági – kardot kapott, míg a Veteránok és Üldözöttek Hivatalától a Pro Memoria-érmet második világháborús részvételéért.

2012 februárjában a lengyel nemzetvédelmi miniszter századossá léptette elő.

A 116 éves japán Kimura Dzsiroemon szeptemberi elhalálozása óta a 111 éves olasz Arturo Licata számít a világ legidősebb férfijának.