Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robotkatonák – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 11. 13:59

A feladatát több-kevesebb autonómiával ellátó, távolról irányított repülőgépek a hadszíntéri események megszokott szereplői. De mi a helyzet a „földhöz ragadt” harcostársakkal?

1595964083
Védelmi piaci előrejelzések szerint 2013–2019 között igen jelentős növekedés várható a szárazföldi katonai robotrendszerek területén. Annak ellenére is igazuk lehet a prognózisok készítőinek, hogy a legnagyobb hadiipari vásárló, az Egyesült Államok igyekszik minimalizálni afganisztáni jelenlétét és hadműveleteit. Miként azt az elemzők állítják: már nem csupán a klasszikus tűzszerész-robotok, hanem a különböző lánctalpas, gumikerekes vagy éppen soklábú katonai robotrendszerek technológiai fejlődésére lehet számítani.

A 2001-es, USA-t ért terrortámadást, illetve az iraki és az afganisztáni hadműveletek megindítását követően a fejlett hadiiparral rendelkező országok nagy hangsúlyt fektettek a tűzszerész-robotrendszerek fejlesztésére. A jobb terepjáró képességek miatt általában lánctalpakkal ellátott, távolról rádiócsatornán vagy vezetéken keresztül irányított robotok alapvető rendeltetése a legveszélyesebb tűzszerészfeladatok ellátása az emberek helyett. Ennek megfelelően lett alapfelszerelés a roppant mozgékony, finoman irányítható, változó teherbírású manipulátorkar, a többféle (normál, infravörös, maradékfény-erősítéses) kamerarendszer, illetve szonda, valamint a felfedezett robbanóeszközök detonátorának megsemmisítésére alkalmas speciális robbantóeszköz. A robotok mind a felderítésre, mind a megtalált robbanószerkezetek vizsgálatára alkalmasak. A kezelőnek a manipulátor kar teherbírásának figyelembe vételével kell döntenie a robbanótest elszállításáról vagy a helyszíni semlegesítésről. Ha a robbanószerkezet, szakzsargonnal szólva, mégis elműködik, akkor a robot sérül vagy semmisül meg, s csupán néhány ezer-tízezer dolláros kár keletkezik – emberéletet így nem követel a robbanás.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)

Címkékhadiipar