Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

16 ezer tartalékost mozgósít az izraeli hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 17. 11:34

Izraelben november 16-án, pénteken 16 ezer tartalékos katonának kezdték el kézbesíteni a behívókat – közölte a hadsereg. A bejelentés arra utal, hogy kiszélesedhet a Gázai övezet elleni hadművelet, és szárazföldi csapatok bevetésére is sor kerülhet.

Az izraeli hadsereg eddig, a szerdán kezdődött hadművelet során jobbára csak légicsapásokat mért a palesztin enklávéra. Jeruzsálemi kormányilletékesek szerint azonban szárazföldi támadásra is szükség lehet ahhoz, hogy a hadsereg véget vessen az Izrael elleni rakétatámadásoknak.

A hadsereg 30 ezer tartalékos behívására kapott engedélyt a kormánytól.

A Gázai övezethez eddig öt izraeli reguláris egységet – a Givati és Golani elit gyalogsági brigádokat, valamint az ejtőernyősöket és két páncéltörő hadosztályt – vonultattak fel. A tartalékosoknak várhatóan az állandó elhelyezési körzetben kell őket felváltaniuk.

Joáv Mordehai katonai szóvivő szerint Beni Ganc vezérkari főnök „engedélyezte, hogy a hadsereg reguláris alakulatai felkészüljenek a szárazföldi invázióra". Ennek megindításáról azonban katonai illetékesek szerint még nem született döntés.