Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A cseh külügyminiszter cáfolta, hogy Prága fegyvert szállított volna Ukrajnának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 20. 10:32

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter cáfolta, hogy a cseh kormány, illetve csehországi cégek fegyvereket szállítottak volna Ukrajnának.

„A konfliktus kirobbanása óta semmiféle fegyvert nem szállítottunk Ukrajnába" – mondta Zaorálek a Právo című baloldali napilap február 19-i, csütörtöki kiadásában.

A miniszter a Mladá Fronta Dnes című napilapban korábban megjelent információkra reagált. A lap úgy tudja, hogy cseh fegyverekkel kereskedő néhány társaság, például a CZ Hermex, az egész tavalyi év folyamán hadianyagot szállított Ukrajnába. Az említett társaság ez irányú kereskedelmi engedélyét az ipari és kereskedelmi tárca csak a múlt héten vonta meg. Az újság szerint a cégek ezzel megszegték az Európai Unió által elrendelt fegyverszállítási embargót.

„Korlátozzuk az Ukrajnába irányuló hadianyagok szállítását. 2013-ban a kormány 111 millió korona értékű kivitelre, 2014-ben pedig csak nyolcmillió korona értékű kivitelre adott engedélyt. A szállításokat lényegesen korlátozzuk, s az újabb engedélyeket leállítjuk" – mondta a miniszter a lapnak.

Hozzátette, hogy nem fegyverekről, hanem hadianyagról, alkatrészekről van szó.

Zaorálek tévesnek minősítette a cseh sajtóban arról megjelent állításokat, hogy az Európai Unió is fegyver- és hadianyag-szállítási embargót rendelt volna el Ukrajna esetében.

„Ez a cseh kormány és a cseh politika döntése. Nem értünk egyet azzal, hogy az ukrajnai konfliktust fegyverek döntsék el" – szögezte le a miniszter. Szerinte az EU csak javasolta, hogy az uniós tagállamok ne szállítsanak hadianyagokat Ukrajnába.