Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Fehér Ház az orosz katonák és hadfelszerelés visszavonását sürgette

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 14. 8:25

A konfliktus békés megoldása felé tett „potenciálisan jelentős lépésnek” minősítette a kelet-ukrajnai harcok befejezéséről kötött minszki megállapodást február 12-én, csütörtökön közleményében a washingtoni Fehér Ház, mindazonáltal aláhúzta, hogy a nehézfegyvereket el kell távolítani a térségből és felszólította Oroszországot, hogy vonja ki onnan katonáit és hadfelszerelését.

„A mai megállapodás igazi próbája annak teljes és egyértelmű végrehajtása lesz, beleértve a harci cselekmények tartós beszüntetését és ukrán ellenőrzés helyreállítását az Oroszországgal közös határon" – szögezte le az amerikai elnöki hivatal, amely sürgette, hogy minden fél tartsa be az egyezségben vállaltakat.

A közlemény szerint „az Egyesült Államokat különösen aggasztja a harcok mai felerősödése, ami nincs összhangban a megállapodást szellemével".

A dokumentum méltatta az annak elérése érdekében Merkel német kancellár és Hollande francia elnök által tett erőfeszítéseket.

John Kerry amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy Washington enyhítene azokon a szankciókon, amelyeket a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt vezetett be Oroszország ellen, ha Moszkva tiszteletben tartja a két minszki megállapodást.

„Ahogy régóta mondjuk, az Egyesült Államok kész fontolóra venni az Oroszországra vonatkozó szankciók visszavonását, mihelyt maradéktalanul megvalósul a 2014 szeptemberi és a mostani minszki megállapodás" – írta közleményében az amerikai diplomácia vezetője.