Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia hadsereg másfél száz terroristát ölt meg vagy fogott el tavaly a Száhel-övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 13. 21:30

A francia hadsereg csaknem 150 terroristát ölt meg vagy fogott el, és több mint hat tonna robbanóanyagot és töltényt foglalt le tavaly az afrikai Száhel-övezetben – jelentette be január 12-én, csütörtökön Patrik Steiger védelmi minisztériumi szóvivő.

A francia erők 125 hadműveletet hajtottak végre az elmúlt évben az afrikai sivatagi övezet öt országában, Mauritániában, Maliban, Nigerben, Csádban és Burkina Fasóban, ahol a helyi erőket támogatva vagy önálló egységekben harcolnak.
Kommentárok szerint a bejelentés azért jelentős, mert a francia hadsereg ritkán közli az ártalmatlanná tett dzsihadisták számát.
A francia hadsereg több száz iszlamista harcossal végzett, amióta 2013 januárban Maliban hadműveletet indított a dzsihadisták ellen.

A szóvivő tájékoztatása szerint a francia hadsereg mintegy 25 ezer embernek biztosít ingyenes egészségügyi ellátást, és a helyi állattenyésztőket ingyenes állatorvosi segítséggel is támogatja.
A francia hadsereg a csádi erők támogatásával 2013-ban sikeresen visszaszorította Maliban az iszlamistákat, akik elfoglalták az afrikai ország északi részét, és már a főváros, Bamako kapujában voltak. A mali hadsereg, valamint a francia és az ENSZ-csapatok azonban továbbra is merényletek célpontjai, s 2015 óta az egész országban gyakorivá váltak a biztonsági erők elleni támadások.

Maliban a hadművelet kezdete óta 16 – közülük tavaly hat – katonát öltek meg, s december 24-én elraboltak egy francia segélymunkást Gao városából, a francia hadsereg mali főhadiszállásáról.

Mintegy harminc ország vezetőjének részvételével pénteken Bamakóban kétnapos Afrika-Franciaország csúcstalálkozó kezdődik, amelyen védelmi és biztonsági kérdések lesznek napirenden.