Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A háborús bűnök kivizsgálására nemzetközi bíróság létrehozását készítik elő szakértők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 28. 20:27

Nemzetközi szakértők egy csoportja háborús bűnöket kivizsgáló bíróság létrehozását sürgeti Damaszkuszban, hogy törvényszék elé állíthassák Szíria magas rangú politikusait és katonáit, amikor az országban dúló polgárháború befejeződik.

Michael Scharf, az amerikai Case Western Reserve University magánegyetem professzora, aki a háborús bűnöket vizsgáló szakértőkből álló csoport szóvivője, pénteken közölte: majdnem két éve tartanak az előkészületek a nyilvánosság bevonása nélkül egy, a szíriai háború során elkövetett bűncselekményeket vizsgáló bíróság megalakítására, a folyamatban különböző országok nemzeti szinten működő jogászai, nemzetközi büntető törvényszékek munkájában járatos személyek, valamint szíriai jogászok, politikusok és vezetők is közreműködnek.

Scharf azt is elmondta, hogy a csoport jelenleg szeretne a nyilvánosság elé lépni, hogy a háborús bűnök elszámoltatásának kérdését bekapcsolja a Szíriáról szóló nemzetközi vitába. A professzor azt reméli, hogy a büntető törvényszék felállításának előrevetítése elrettenti a harcoló feleket az augusztus 21-én történt vegyifegyver-támadáshoz hasonló további atrocitásoktól.

A két és fél éve tartó szíriai konfliktusban több mint 110 ezren vesztették életüket, több mint kétmilliónyian menekültek el az országból, és további 4,25 millió ember kényszerült arra, hogy Szírián belül maradva hagyja el otthonát. Az augusztus 21-én Damaszkusz környékén történt gáztámadásban több százan vesztették életüket.