Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hezbollah szerint be kell vetni az „olajfegyvert” Izrael ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 17. 7:32

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője felszólította november 16-án, pénteken az arab monarchiákat, hogy a gázai hadművelet leállítása érdekében vessék be az „olajfegyvert” Izrael ellen: korlátozzák a kitermelést vagy emeljék meg az olajárakat.

„Senki sem mondja az araboknak, hogy nyissák meg a határaikat, és vezényeljenek Gázába harckocsikat, repülőgépeket. Nem követelünk ilyesmit" – mondta Haszan Naszrallah sejk csütörtök esti tévéüzenetében.

Naszrallah szerint az arab országok most nem tudnak olajembargót megvalósítani a zsidó állam ellen, mint az 1973-as arab-izraeli háború idején, de korlátozhatják az olajkitermelést és megemelhetik az olajárakat. Ez szerinte érzékenyen érintené az amerikai és a nyugati országok gazdaságát, és arra késztetné őket, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre.

Naszrallah sajnálatosnak tartja, hogy a válságba süllyedt Szíria most nem képes olyan hatékony segítséget nyújtani a Gázai övezetet irányító Hamásznak, mint a 2008-as gázai konfliktus idején. A sejk ugyanakkor az „ellenállás kiugró sikerének" tartja azt, hogy a Hamász-fegyveresek Gázai övezetből kilőtt rakétái már elérik Tel-Avivot is.

A várakozásokra rácáfolva a síita politikus tartózkodott a katonai fenyegetéstől, mintegy értésre adva ezzel, hogy a Hezbollah nem készül „második frontot" nyitni Izrael ellen.