Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felülvizsgálják az amerikai hadsereg etikai normáit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 17. 9:06

Az amerikai hadsereg magasabb rangú tisztjei számára előírt etikai normák felülvizsgálatát rendelte el november 15-én, csütörtökön az amerikai védelmi miniszter.

Leon Panetta a Martin Dempsey amerikai vezérkari főnöknek írt dokumentumban azzal indokolta döntését, hogy – bár a tisztek túlnyomó többsége „komolyan veszi ebbéli felelősségét" – ha a szabályok betartásában hiányosságok mutatkoznak, az árthat a biztonsági erők vezetésébe vetett általános bizalomnak. Az utóbbi időkben voltak ilyen esetek – adta értésre a szövegben.

Neveket Panetta nem említett, de a közelmúltban több tábornok ellen indult vizsgálat.

A miniszter egyebek között annak ellenőrzését kérte, hogy az etikai kérdések tekintetében megfelelő-e a hadsereg vezetőinek kiképzése: a szabályok puszta betartásán túl az is elvárható a magas rangúaktól és a vezető beosztású civilektől – adta értésre -, hogy józan ítélőképességről tesznek tanúbizonyságot a kormányzati források kezelésében, továbbá személyes viselkedésükben.

Panetta az ezzel kapcsolatos jelentést még december elejéig szeretné átadni Barack Obama amerikai elnöknek.

Az amerikai védelmi tárca vezetője nyomatékosan hangsúlyozta: a magas rangú amerikai katonatisztek túlnyomó többségének magatartása kifogástalan.

Az etikai gyökerű botrányos esetek David Petraeusnak, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójának lemondásával kerültek reflektorfénybe. Az igazgató múlt pénteken távozott, miután kiderült, hogy házasságon kívüli kapcsolata volt életrajzírójával, Paula Broadwellel. Két nappal később derült fény arra, hogy házasságon kívül kapcsolata volt Jill Kelley-vel is, aki a tampai MacDill légi támaszponton önkéntes segítőként dolgozott.

Ügyével összefüggésben a Pentagon vizsgálatot indított John Allen tábornok, a NATO-vezette afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) parancsnoka ellen, mert állítólag „helytelenül kommunikált" a hűtlenségi botrány egyik főszereplőjével, Jill Kelley-vel. Szerdán pedig bejelentette Panetta, hogy lefokoz egy éppen nyugállományba vonuló, négycsillagos tábornokot – William Wardot – hűtlen kezelésért, és visszaköveteli tőle a pazarló útjaira költött több tízezer dollárt.