Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai stratégiai partnerségről egyeztettek a NATO és a szövetséges országok képviselői

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2013. június 26. 21:45

Kétnapos hivatalos látogatásra Stockholmba utazott dr. Benkő Tibor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnök részt vett a június 25-26. között megrendezett Katonai Stratégiai Partnerségi Konferencián (SMPC).

A rendezvény megnyitóján a résztvevő NATO- és szövetséges országok képviselőit Carl Bildt svéd külügyminiszter köszöntötte.
Az évente megrendezett konferencia jó lehetőséget teremt arra, hogy a partneri kapcsolatokról és a jövőbeni feladatokról egyeztessenek a résztvevők.

Az idei esemény első napján – a vezérkarfőnöki szintű plenáris tárgyalásokon -, kiemelt téma volt a jövőre, 2014-ben befejeződő afganisztáni ISAF-misszió után kialakítandó partnerségi lehetőségek rendszere.
Mindezek mellett lényeges kérdés volt, hogy a NATO- és a partnerországok a jövőben milyen műveleti körülmények, regionális és funkcionális keretek között tudnak együttműködni.

Az ülésszak végén – szakértői szintű megbeszélésen – a résztvevők kielemezték a partnerség jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket, szóltak az elmúlt évtized műveleteinek tapasztalatairól, a regionális szintű lehetőségekről, a jövő lehetséges biztonsági kihívásairól, majd kijelölték a következő időszakra vonatkozó együttműködés lehetséges kereteit.