Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kolumbiai államfő kész tárgyalni a lázadók vezetőjével

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 9. 20:40

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök augusztus 8-án, csütörtökön közölte, hogy a béke érdekében kész lenne személyesen tárgyalni az ország legerősebb szélsőbaloldali gerillaszervezetének vezetőjével.

Santos egy rádióinterjúban kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, még nem gondolt arra, hogy találkozzon Timoleón Jiménezzel – mozgalmi nevén Timochenko -, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szervezet vezetőjével, de nem zárja ki ezt a lehetőséget.

„Ha ez a békét fogja szolgálni, akkor beleegyezek" – mondta Santos. Hozzátette, hogy ha egy ilyen találkozó létrejötte előtt a hadsereg Timochenko nyomára bukkanna, akkor elfogná vagy kioltaná az életét.

„Ha a fegyveres erők összefutnak a FARC bármelyik tagjával bárhol Kolumbiában, akkor megtámadják" – folytatta Santos.

A marxista gerillák a társadalmi egyenlőtlenségek miatt fogtak fegyvert 1964-ben, s elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy kevesek kezében összpontosulnak óriási megművelhető földterületek. A fél évszázada tartó fegyveres viszályban több mint százezren haltak meg, több millióan hagyták el otthonukat.

A FARC és a kolumbiai kormány képviselői tavaly november 19. óta tárgyalnak Havannában a véres konfliktus befejezéséről.