Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kolumbiai kormány elutasította a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 19. 21:19

A kolumbiai kormány december 18-án, csütörtökön elutasította a baloldali gerillák fegyverszüneti javaslatát, mondván, hogy a lázadók feltételei egész addig elfogadhatatlanok, amíg nem kötnek békemegállapodást.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű fegyveres szervezet szerdán egyoldalúan tűzszünetet hirdetett határozatlan időre, hogy így segítse elő az előző héten felújított béketárgyalásokat. A tájékoztatás szerint a fegyvernyugvás december 20-án lép életbe, és addig tart, amíg a kolumbiai hadsereg meg nem támadja a marxista gerillákat.

A bogotái kormány már többször visszautasította a kétoldalú fegyverszünetet, attól tartva, hogy azzal lehetőséget nyújtanának a felkelőknek arra, hogy rendezzék soraikat és újrafegyverkezzenek.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök ismét ezen megfontolásának adott hangot, amikor közölte, hogy nem fogadják el a tűzszünetet. A politikus mindazonáltal leszögezte, hogy az évente még mindig több száz ember halálát követelő konfliktus enyhítését célzó javaslatként értékeli a lázadók gesztusát.

Ugyancsak csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elégedettségének adott hangot a FARC határozatlan időre szóló tűszüneti javaslatával kapcsolatban, és azt bizalomépítő lépésként értékelte.

Habár a FARC korábban számos alkalommal hirdetett tűzszünetet az ünnepek és a választások idejére, ez az első alkalom a nyolcvanas évek óta, hogy határozatlan idejű fegyvernyugvást jelentenek be.

A felek közötti havannai béketárgyalásokat december elején újították fel. A két éve kezdődött tárgyalások célja az ötven éve dúló, több mint 220 ezer halálos áldozatot követelő polgárháború lezárása.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök november 16-án függesztette fel a tárgyalásokat, mert a FARC emberei elrabolták Rubén Darío Alzate tábornokot és kíséretének több tagját. A félévszázados harcok alatt ilyen rangú fogoly még nem került a gerillák kezére. Azóta a tárgyalások védnökségét vállaló Kuba és Norvégia közbenjárására és a nemzetközi vöröskereszt segítségével az elraboltak kiszabadultak, a tábornok nyugállományba vonult.