Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők visszaverték a felkelők támadását Aleppónál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 11. 16:57

Heves harcok folynak az észak-szíriai Aleppónál a szíriai kormányerők és a felkelők oldalán álló, a terrorista al-Kaidával szövetséges Dzsebhat an-Nászr szervezet fegyvereseivel – közölte július 11-én, csütörtökön a SANA állami hírügynökség.

A jelentés szerint a város déli és nyugati külterületén vannak összecsapások, és Rasidín elővárosnál a kormányerők súlyos csapást mértek az ellenzéki támadókra, jelentős veszteségeket okozva nekik. Az Aleppó melletti, a kormány ellenőrzése alatt álló Hán-el-Aszal és el-Galejríja településeknél pedig visszaverték – az állami hírügynökség által terroristáknak nevezett – ellenzéki erők kísérletét arra, hogy beszivárogjanak a területre.

A felkelők egy csoportját, amely Báni-Zeidából indult, Halidíja negyednél állították meg, ott négy fegyveres meghalt.

Aleppótól északra, Hareitán és Anadán településeknél a felkelők fegyvereket szállító menetoszlopát semmisítették meg a kormányerők. A nagyváros keleti részén a hadsereg különleges alakulatai csapásokat mértek a lázadók állásaira Szaláheddín és Busztán-el-Kaszr negyedekben. Ez utóbbi helyen szerdán a lázadók szétkergették békés civilek élelemért tüntető tömegét.

Az al-Vatan hírportál arról számolt be, hogy csütörtökön humanitárius segélykonvoj érkezik Aleppóba; az útról előző nap állapodtak meg az ENSZ segélyszervezeteinek képviselői a damaszkuszi külügyminisztériumban.

A nagyváros nyugati részébe a lázadók hetek óta nem engedik be az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat, hogy elzárják az ellátási útvonalakat Bassár el-Aszad katonái elől. A helyi lakosok szerint azonban a blokád miatt több ezer civil éhezik, az élelmiszerárak több mint tízszeresükre emelkedtek, és az alapélelmiszerek beszerzése is nagy nehézségekbe ütközik.