Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közép-afrikai lázadók elfoglalták a fővárost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 25. 13:10

A Séléka szövetség több száz lázadója március 24-én, vasárnap elfoglalta a közép-afrikai fővárost – ismerte el a kormány szóvivője Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában. Francois Bozizé elnök – tanácsadója szerint – elmenekült.

„Bevettük az elnöki palotát, Bozizé nem volt ott. Most a (közszolgálati) rádióba megyünk, hogy a Séléka elnöke (Michel Djotodia) beszédet mondjon" – közölte Djouma Narkoyo ezredes, a lázadószervezet egyik katonai vezetője.

Hozzátette: tudták, hogy Bozizé nem lesz a palotában.

Az államfőt azóta nem látták, hogy pénteken hazatért a Dél-afrikai Köztársaságból. Név nélkül nyilatkozó tanácsadója most azt közölte, hogy az elnök vasárnap reggel az Oubangi folyón keresztül a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült.

„A lázadók ellenőrzik a várost, Remélem, nem lesznek megtorlások" – mondta Gaston Mackouzangba elnökségi szóvivő.

Crepin Mboli-Goumba kormányszóvivő is megerősítette, hogy a lázadók ellenőrzése alatt van minden stratégiai pont a fővárosban.

Banguiba előző nap törtek be a Séléka szövetség lázadó harcosai, hogy megdöntsék Bozizé hatalmát, majd az éjszakai nyugalom után vasárnap reggel heves tűzharc tört ki – közölte a regionális békefenntartó erő egyik magas rangú tisztje. Nyolc óra után robbanások hallatszottak mindkét oldalról a városban, és nehézfegyverekkel lőtték a város fő csomópontjait.

Az AFP hírügynökség tudósítója szerint a harcok intenzitása rövid idő múltán alábbhagyott.

A szövetség szombaton – már nem először – lemondásra szólította fel Bozizé elnököt. A Séléka tavaly decemberben indított fegyveres akciót az elnök ellen, mert szerintük az államfő nem tartja be a velük kötött békemegállapodást, így például azokat a rendelkezéseket, hogy a kormányzat fizet a fegyverüket letevő lázadóknak, és segíti őket a társadalmi beilleszkedésben.