Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Krím félsziget helyett Kelet-Ukrajnában folytatódhat a nemzetközi fegyverzetellenőrök tevékenysége

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2014. március 10. 20:45

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Résztvevő Államok megfigyelőcsoportja március 9-én, vasárnap este döntött arról, hogy nem próbálkozik a továbbiakban a Krím félsziget belsejébe történő bejutással.

Az autonóm köztársaság határán − az el nem ismert krími kormány − öt ellenőrzési pontot állított fel, amelyen keresztül közúton be lehet jutni a félsziget belsejébe. A megfigyelőket vasárnapig négy pontról fordították vissza, amelyet követően hétfőn döntöttek a további próbálkozás felhagyásáról.

Az EBESZ-tagországok megfigyelőinek érkezését Ukrajna kérte, amelyet most, a döntés után részben módosítottak: felkérték a kontingenst arra, hogy Ukrajna keleti és déli részén folytassa tovább a tevékenységét. Ezt a felkérést jelenleg 11 EBESZ-ország támogatja − hogy mennyi lesz a teljes létszám, holnap dől el.

A nemzetközi megfigyelők ukrajnai jelenlétének mandátuma eredetileg március 6-12-ig szól, a döntés értelmében azonban 16-ig meghosszabbodik.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt.

Ez az első eset, hogy az EBESZ tagországok végrehajtanak ilyen missziót az egyezmény idézett részére hivatkozva.