Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lázadók tizenegyszer támadták meg az ukrán hadsereg állásait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 14. 14:24

A tűzszünet ellenére tizenegyszer támadtak a szakadár lázadók az ukrán hadsereg kelet-ukrajnai állásaira az elmúlt napban, és egy pilóta nélküli repülőgép haladt el a még a kijevi kormány ellenőrzése alatt álló utolsó kelet-ukrajnai stratégiai nagyváros, Mariupol kikötőváros felett – közölte a hadsereg.

Erősödött az ellenséges felderítő tevékenység Mariupol körül, és egy drónt is észleltünk – áll a hadsereg közleményében. Az ukrán vezetés hónapok óta attól tart, hogy a lázadók nagyszabású offenzívát indítanak Mariupol ellen, hogy folyosót nyissanak az orosz határ és a márciusban Moszkva által annektált Krím félsziget között.

A donyecki repülőtérnél, ahol hónapok óta folynak a harcok az ukrán hadsereg és a szakadárok között, „mozgalmas volt az éjszaka" – közölte a Jobboldali Szektor radikális ukrán pártnak a helyszínen tartózkodó egyik önkéntese. Hozzátette: orvlövészek tüzeltek és robbanások hallatszottak a repülőtéren, a reggel viszont nyugodt volt.

A tűzszünet kedden lépett életbe Kelet-Ukrajnában, ahol az ENSZ adatai szerint a konfliktusnak több mint 4300 halottja van.

Az ukrán hatóságok betiltottak a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkba, Harkivba és Zaporizzsjába induló valamennyi légi járatot – közölte szombaton a polgári légi irányítás vezetője.

Denisz Antonyuk hozzátette: a szombaton hatályba lépő intézkedést biztonsági megfontolásokból hozták meg. További részleteket nem közölt, és arra sem tért ki, hogy meddig lesz érvényben.

A három nagyváros a szakadárok kezén lévő Donyeck és Luhanszk megyével határos három megye székhelye.

A luhanszki repülőteret a harcok során teljesen lerombolták, a donyeckinél pedig hónapok óta harcok dúlnak.

November végén az ukrán hatóságok az orosz légitársaságok Dnyipropetrovszkba és Harkivba közlekedő járatait tiltották be.