Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lengyelek Oroszországtól tartanak a leginkább

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 6. 13:41

A lengyelek túlnyomó többsége szerint „Oroszország nyílt agressziója” Kelet-Ukrajnában Lengyelország biztonságára is fenyegetést jelent, hazájukra nézve ez a legnagyobb veszély, míg világviszonylatban a radikális iszlamisták előretörését tekintik a legnagyobb fenyegetésnek.

A kelet-ukrajnai konfliktus megoldását Ukrajna nyugati irányú fejlődésében, az Európai Unió biztonságpolitikájában látják – derül ki a Rzeczpospolita című napilap által pénteken közzétett felmérésből.

Az ukrán válság augusztus végi kiéleződése idején készült közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 69 százaléka szuperhatalomnak tartja Oroszországot. 84 százalékuk hazájukra nézve a legveszélyesebbnek Oroszországot tekinti, míg az iszlám terrorizmustól csak 4 százalék tart.

Világviszonylatban viszont a megkérdezettek 50 százaléka már a radikális iszlámot tartja a legnagyobb veszélynek. Oroszország ebben a viszonylatban a második helyre került, a megkérdezetteknek csupán 37 százaléka tekintette Moszkvát a globális biztonság szempontjából a legnagyobb fenyegetésnek.

A lap idézte Robert Sobiech szociológus véleményét, amely szerint természetes, hogy az emberek azt tekintik a legnagyobb veszélynek, amely „testközelből" fenyegeti őket. Ezért nem látjuk indokoltnak, hogy Németország, illetve Kína gazdasági terjeszkedésén vagy az iszlám terrorizmuson törjük a fejünket, mely sok országot érint közvetlenül, minket viszont nem" – állapította meg a szociológus.

Ami a fenyegetések elhárítását illeti, a lengyelek elsősorban az Európai Unióba vetik reményüket. 61 százalékuk közös európai uniós fegyveres erő, 74 százalék pedig egy európai rakétaelhárító rendszer létrehozását szeretné. 83 százalékuk az energiabiztonság erősítését, az energiahordozók közös uniós beszerzését tartaná kívánatosnak. Ugyanakkor többségük ellenzi az európai integráció olyan fokát, amely az USA-hoz hasonló föderáció létrehozását eredményezné. A kelet-közép-európai térség stabilitását hosszabb távon a megkérdezettek többsége szerint Ukrajna nyugati integrációja biztosítaná. 59 százalékuk szívesen látná Ukrajnát a NATO-ban és az Európai Unióban. Annak ellenére is, hogy a történelmi múltban gyökerező ellentétek miatt csak 36 százalékuk tartja barátinak a Lengyelország és Ukrajna közötti viszonyt.

Ezt a jelenséget Jacek Kloczkowski neves krakkói politológus azzal magyarázta, hogy a lengyelek stabil szomszéd országot szeretnének, melynek belső helyzete javul". Az ukrán válsággal kapcsolatos lengyel diplomáciát a megkérdezettek 54 százaléka elégtelennek tartja, 64 százalék pedig nem képes megnevezni a kelet-európai országok uniós felzárkóztatására irányuló, lengyel-svéd kezdeményezésű uniós program, a Keleti Partnerség egyetlen sikerét sem.

A felmérést a dél-lengyelországi Krynicában ezen a héten tartott nemzetközi Gazdasági Fórum egyik szervezőjének, a Keleti Tanulmányok Intézet Alapítványának a megbízásából az IBRiS kutatóintézet végezte 1600 fős mintán.