Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A luhanszki szakadárok visszavonták nehézfegyvereik 80 százalékát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 27. 8:35

A Luhanszk megyei felkelők már kivonták nehézfegyvereik 80 százalékát a front menti ütközőzónából – közölte február 26-án, csütörtökön az egyoldalúan kikiáltott „luhanszki népköztársaság” vezetője.

Ihor Plotnyickij kijelentette, hogy ezt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is megerősítette. Hozzátette, hogy ukrán részről ezen a téren nem tapasztalható ilyen mértékű aktivitás. Kijev egyelőre nem teljesítette az erre vonatkozó határidőt és tervet. Úgy vélekedett, hogy az ukránok nehézfegyvereiknek csupán 15-20 százalékát vonták ki.

A normandiai négyek – Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország – vezetőinek részvételével február 12-én a fehérorosz fővárosban, Minszkben megkötött megállapodás kulcseleme a nehézfegyverek kivonása a front menti ütközőövezetből.

Ukrán katonai források szerint Petro Porosenko ukrán elnök állítólag csütörtökön a nap folyamán ad majd parancsot arra, hogy az ukrán hadsereg is kezdje meg a nehézfegyverek kivonását.

A luhanszki és donyecki népköztársaság képviselői csütörtökön azzal a panasszal fordultak a minszki megállapodások szavatolóihoz, a „normandiai négyekhez", valamint az EBESZ-hez, hogy Kijev nem teljesíti a ráháruló hasonló kötelezettséget.

Plotnyickij szerint Ukrajna tudatosan meghiúsítja a megállapodást. „Most azoknak, az államfőknek, akik (a Minszkben született) megállapodás garantálói, be kell avatkozniuk, és rá kell kényszeríteniük Ukrajnát, hogy teljesítse kötelezettségeit".

Denisz Pusilin, a donyecki szakadárok parlamentjének alelnöke is arról beszélt, hogy a megállapodás ellenére Ukrajna még nem vonta ki erőit. „Mi visszavontuk a nehézfegyvereket, de ukrán oldalon nem tapasztalni ilyen mozgást. Miért nem történik ez meg, vajon (Kijev) harmadszor is visszakozik a (minszki megállapodások) teljesítésétől?" – tette fel a kérdést. Szólt arról is, hogy 400 nehézfegyvert vontak vissza eddig.

Az EBESZ-nek meg kell erősítenie azt a tényt, hogy a felkelők visszavonták ezeket az eszközöket – hangsúlyozta Pusilin. Ugyanezt azonban ukrán részről is meg kell erősíteni, mert ha a fegyverzetkivonás csupán egyoldalú lesz, akkor „veszélybe kerül embereink biztonsága" – mondta. „Ezt nem engedhetjük meg" – tette hozzá.

A szakadár vezető ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a donyecki népköztársaság csatlakozik Ukrajnához.

Hangsúlyozta: „A minszki megállapodások minden pontjának teljesülése esetén… végre kell hajtani az alkotmányos reformot. Ez az Ukrajna már más állam lesz, és más lesz az alkotmánya. Milyen formája lesz – autonómia vagy valami más – az majd a tárgyalások során dől el, fegyverek nélkül".

A donyecki népköztársaság „védelmi minisztériumának" csütörtöki jelentése szerint az EBESZ-megfigyelők megérkeztek a Donyecktől délnyugatra, a szakadárok által ellenőrzött területen, a tűzszüneti vonal mentén fekvő Olenivkába, hogy ellenőrizzék a nehézfegyverzet kivonásának folyamatát. Az EBESZ különleges ukrajnai megfigyelő missziója legutóbb arról számolt be, hogy néhány, nehézfegyvereket szállító szakadár konvoj elvonulását rögzítette.