Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcosokhoz méltó küzdelem

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 27. 7:27

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Kinizsi Közelharc Kupát Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián február 26-án, csütörtökön. A színvonalas sportversenyen idén nyolcvannyolcan mérték össze tudásukat és erejüket.

1595988616

„A rendezvény a katonáknak lehetőséget biztosít arra, hogy az önvédelmi, illetve közelharctudásukat egy versenyen is fel tudják mérni. A Magyar Honvédségben nagyon fontos a közelharckiképzés, ám mindaddig, amíg a katonák képességüket nem tudják egy viszonylag éles helyzetben kipróbálni, mindez csak egyfajta technikai repertoárt jelent számukra. Ezért nagyon fontos, hogy élőben is kipróbálják magukat" − mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Eleki Zoltán alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ MH főtestnevelője. 

A szentendrei Honvéd Sportegyesület által szervezett versenyen részt vett az a tizenhét katona is, akik az elmúlt négy hétben a szentendrei alakulat központi közelharctanfolyamán készségszinten sajátították el a közelharctechnikákat. Szép számban jelentkeztek a kupára olyanok is, akik a különböző katonai szervezeteknél magasabb szinten űzik a közelharcot, de ringbe szálltak a katonasulis és a honvéd középiskolás diákok is.

1595988616

A verseny földharcküzdelemmel kezdődött, majd a kis kesztyűs és a nagy kesztyűs összecsapásokkal folytatódott a bajnokság.

„Szeretem az ilyen versenyeket, mert tapasztalatokat lehet gyűjteni. Fontos a test-test elleni harc, mert vannak olyan dolgok, amiket csak ilyenkor lehet megtanulni, az edzések alatt nem" − tudtuk meg Horvát László közkatonától, aki az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóalját képviselte a bajnokságon a kis kesztyűs versenyszámban. Kérdésünkre azt is elárulta, még sorkatonaként ismerkedett meg a küzdősportokkal, pályafutását kyokushin karatéval kezdte, és előszeretettel vesz rész a honvédség által szervezett bajnokságokon.

1595988616


Fotó: Rédei Istvánné és Petrovics Renáta