Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A megbékélés előmozdítására szólította fel Japán, Kína és Dél-Korea vezetőit az ENSZ főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 17. 20:22

A háborús múlttal való megbékélés előmozdítására szólította fel március 16-án, hétfőn Japán, Kína és Dél-Korea vezetőit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, hogy megteremtődjön a nyugalom és a stabilitás a régióban.

A politikus a japán fővárosban, Tokióban, az ENSZ alapításának közelgő 70. évfordulója alkalmából mondott beszédet.

A világszervezet vezetője sürgette Japánt és két legközelebbi szomszédját – a XX. század első fele japán militarista expanziójának két áldozatát – , hogy alakítsanak ki előremutató kapcsolatokat.

Hozzátette, hogy az ENSZ számos regionális együttműködési mechanizmus megteremtésén munkálkodik, de erőfeszítései ellenére ebből kimaradt az északkelet-ázsiai térség. Viszont kifejezte abbéli reményét, hogy párbeszéd alakul ki a régió országai között.

Az elmúlt években romlott Japán viszonya Kínával és Dél-Koreával a történelem eltérő megítélése, valamint különböző területi viták miatt.

A japán miniszterelnök válaszában nem tért ki a régiós vezetőknek szóló főtitkári sürgetésre. Megismételte viszont azon korábbi kijelentését, miszerint Japán „mélységesen sajnálja a háborús múltat". Beszédében kitért ugyanakkor arra, hogy Japán mivel járult hozzá a béke megteremtéséhez, illetve arra a régóta hangoztatott törekvésre, hogy még jelentősebb szerepet játsszon az ENSZ-ben.

Szavai szerint Japán az ENSZ iránti elkötelezettségével és hozzájárulásával már kész vállalni az állandó tagságot a Biztonsági Tanácsban.

Tokió többször is szervezeti reformokat sürgetett az ENSZ-ben, többek a között a BT állandó és nem állandó tagjai számának növelését.

Japán 59 évvel ezelőtt csatlakozott az ENSZ-hez. Azóta több mint 20 milliárd dollárral járult hozzá működéséhez, és ebből a szempontból csupán az Egyesült Államok előzi meg.