Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO bővíti együttműködését Grúziával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 28. 19:02

A NATO bővíti együttműködését Grúziával – jelentette ki augusztus 27-én, csütörtökön Tbilisziben Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára. A magas rangú vendég látogatására időzítették a NATO egyesített katonai képzési központjának megnyitását a grúz főváros közelében, ez az intézmény nemcsak Grúzia, hanem a NATO és a szervezet más partnerországai katonáinak a felkészítését szolgálja.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Irakli Garibasvili kiemelte a Tbilisziben tartott tájékoztatón, hogy a képzési központ nem jelent veszélyt egyetlen szomszédos országra sem. Hozzátette, hogy továbbra is gyakorlatias és konstruktív a politikájuk az Oroszországgal meglévő kapcsolatok rendezésére vonatkozóan. Mint mondta, Moszkva és Tbiliszi között a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről folyik párbeszéd. Grúziában már néhány éve működik hasonló NATO képzési központ, ahol hegyi lövészek oktatása folyik.

Grúzia azon NATO-n kívüli országok egyike, amelyek a legnagyobb mértékben járulnak hozzá a szervezet műveleteihez.

2004-től a grúz fegyveres erők együttműködnek a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőkkel (ISAF), amelynek a küldetése idén januárban lejárt, és azt az Eltökélt Támogatás fedőnevű nemzetközi misszió vette át.

Egy 2005-ben kötött megállapodás alapján a NATO- tagállamai és az ISAF-ban katonai egységeikkel résztvevő más országok igénybe vehették Grúzia területét a kontingensek ellátását biztosító átmenő forgalom számára.

Grúzia 1994-ben csatlakozott a NATO Partnerség a békéért nevű programjához. 2008-ban az észak-atlanti szervezet bukaresti csúcstalálkozóján a NATO-tagállamok ígéretet tettek Grúzia taggá válására. Az Észak-Atlanti Tanács 2011. december 7-én elfogadott határozatában Grúzia tagjelöltország státust kapott.

Tamar Berucsasvili grúz külügyminiszter Jens Stoltenberggel tartott megbeszélését követően közölte, megerősítést kapott a főtitkártól arra vonatkozóan, hogy „a NATO Grúzia mellett áll" – jelentette az Interfax. Folytatjuk az intenzív munkát annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb eredményt érjük el a varsói csúcstalálkozó idejére – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy addig is a „Több NATO-t Grúziában és többet Grúziából a NATO-ban" jelmondat jegyében folytatják az együttműködést.