Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-főtitkár szerint nőtt az orosz nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 23. 14:48

Nőtt az orosz katonák által használt tankok, tüzérségi eszközök és más nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában – mondta január 21-én, szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, és ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki csapatait a térségből.

A nap folyamán Brüsszelben kétnapos tanácskozást kezdtek a NATO-országok vezérkari főnökei, és megbeszélésük egyik kiemelt témája az ukrajnai helyzet. Stoltenberg a tagországok katonai vezetőivel folytatott eszmecsere mellett tanácskozott a brüsszeli látogatáson tartózkodó Erna Solberg norvég kormányfővel is, aki történetesen az ő hivatali utódja, hiszen Stoltenberg korábban Norvégia miniszterelnöke volt.

A Solberggel való találkozója utáni sajtótájékoztatóján az atlanti szövetség első számú polgári tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy a NATO hónapokon keresztül figyelte az orosz csapatokat Ukrajnában, és azt tapasztalta, hogy az utóbbi időben gyarapodott az oroszok által kezelt katonai eszközök száma.

Stoltenberg nem kommentálta az orosz katonák pontos számára vonatkozó kérdést, annak ellenére sem, hogy a riporterek felvetették: Petro Porosenko ukrán elnök a davosi világgazdasági találkozón azt mondta, Moszkva mintegy 9 ezer katonát küldött Ukrajna területére az oroszbarát szeparatisták támogatására.

Oroszország ugyanakkor következetesen tagadja azokat az állításokat, hogy csapatokat állomásoztatna a szomszédos országban.

„Nem megyünk bele a számok taglalásába" – reagált Stoltenberg. Azt viszont hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz katonai jelenlét növelése „nem járul hozzá a békés, tárgyalásos rendezéshez".