Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Nemzet atyja” hadserege

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2014. április 11. 21:22

Ezzel a címmel Nurszultan Nazarbajev kazah államfőt akarta felruházni a kazah parlament, aki azonban nem írta alá a törvényt. A címmel különleges előjogok illették volna meg az államfőt és családját élete végéig.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/kepeken-a-kazah-hadsereg/
1595970304

Kazah fegyveres erők

„Fiatal" hadsereg a kazah haderő, amely 1992. május 7-én alakult meg. Ezen a napon írta alá Nurszultan Nazarbajev (akit a „nemzet atyjának" neveznek) államfő a hadsereg megalakításáról szóló rendeletet. A Szovjetunió örökségéből 200 ezer fő, valamint jelentős fegyverarzenál került Kazahsztánhoz. Ezen kívül kazah tulajdonba kerültek a Szovjetunió jelentős kísérleti-, űrkutatási- és nukleáris gyakorlóterei is.

Napjainkban a Kazah Fegyveres Erők létszáma mintegy 74 ezer fő. A többi militarizált szervezet (Köztársasági Gárda, a belügyi erők, a határőrség, a rendkívüli helyzetek minisztériumának állománya) – további 34,5 ezer fő. A kazah fegyveres erők katonái az ország határain kívül, békefenntartó műveletekben is szerepet vállalnak. 2003 – 2008 között mintegy 300 fő szolgált Irakban.

Napjainkban a hadsereg személyi állományának több mint fele szerződéses. A tervek szerint 2016-ra teljesen átállnak professzionális hadseregre.

Ami a szerződéses szolgálatra jelentkezés feltételeit illeti, helyi információk szerint egyre szigorúbbak, egyre nehezebb bejutni. Néhány évvel ezelőtt „nem ártott" ha felsőfokú végzettsége volt annak, aki a hadsereg állományába jelentkezett, majd 2012-ben „a megfelelő létszámú sorköteleseknek köszönhetően" bevezették, hogy 165 centiméternél alacsonyabb jelentkezőket nem soroznak be.