Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Pentagont aggasztja a kínai hiperszonikus hordozóplatform

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 30. 10:53

Kína közelmúltbeli kísérlete új hiperszonikus hordozóplatformjával felszínre hozta az Egyesült Államok amiatti aggodalmát, hogy a katonai fejlesztés sebességében az ázsiai ország akár már öt év múlva lehagyja – jelentette ki a washingtoni védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője január 28-án, kedden a kongresszusi képviselőház fegyveres szolgálatokért felelős bizottságában.

Frank Kendall védelmi államtitkár elmondta: aggasztó, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években nagymértékben csökkentette védelmi kiadásait, ugyanis ez veszélyezteti az ország globális katonai fölényét.

„A hiperszonikus rendszerek jó példa arra, hogy a technológia bizonyos területeken abban az esetben is fejlődni fog, ha mi nem fektetünk bele, mert például Kína megteszi. És bár korábban azt mondtam, általában a katonai fejlesztés területén joggal érezhetjük magunkat biztonságban, például a hiperszonikus rendszerekre ez nem feltétlenül igaz" – jelentette ki Kendall a The Washington Free Beacon című lap helyi idő szerint keddi jelentése szerint.

Ez a lap számolt be először, január 9-én arról, hogy Kína kísérletet hajtott végre egy hiperszonikus légi járművel.

A Pentagon jelenleg a hiperszonikus fegyverek két formájának fejlesztésébe fektet be: a ballisztikus rakétával a légkör határáig feljuttatott, és onnan siklórepülésben célba juttatott hordozóplatforméba (ilyen a Pentagon által WU-14-nek nevezett új kínai eszköz is) és a hangsebességnél gyorsabban repülő, manőverező robotrepülőgépekébe. Mivel ezek az eszközök akár a hangsebesség tízszeresével (12 ezer 360 kilométer óránként) is tudnak haladni, nehéz ellenük rakétával védekezni – mondta Kendall a bizottságban, amely azzal kapcsolatban tart meghallgatásokat, hogy Barack Obama elnök kormánya Ázsiát akarja az amerikai külpolitika figyelmének középpontjába helyezni, a többi kontinenshez képest ott akar több teret nyerni.

Az államtitkár korábban rámutatott arra, hogy az Ázsia felé forduló politika megvalósításában az amerikai katonai fejlesztés számos nehézség elé néz.

„Kína hosszú távú és átfogó katonai modernizációs fejlesztést végez, amelynek középpontjában az áll, hogy meg tudja akadályozni az Egyesült Államok térnyerését Ázsiában. Az amerikai katonai befektetéseket azonban akadályozza a folyamatos költségcsökkentés, és ráadásul ez aránytalanul nagy elvonást jelent a modernizáció, a kutatás és a fejlesztés területén" – mondta.

Az Obama-kormány az utóbbi években több mint 500 milliárd dollárral csökkentette a katonai kiadásokat. Hiperszonikus fegyverek fejlesztésére a Pentagon tavaly 65 millió dollárt költhetett, pedig 131 milliót szeretett volna.

A Lockheed Martin fegyvergyártó cég HTV-2 néven ismert hiperszonikus siklójárművének tesztsorozatát két kísérlet után megszakították – közölték meg nem nevezett tisztségviselők.

A HTV-2 a hangsebesség húszszorosával képes repülni.

A Boeing fejleszti az X-51 Waverider nevű járművet, amelyet a tolósugár-hajtómű egyik fajtája, a scramjet hajt. A szárazföldi hadsereg szintén fejleszt egy hiperszonikus fegyvert, amelyet a rakétavédelemben akarnak majd használni.