Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szakadárok egyik vezetője elutasítja az ukrán határőrök visszatérését az orosz határhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 18. 8:28

Elfogadhatatlannak tartja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese, hogy a régió Oroszországgal közös határát ismét ukrán katonák ellenőrizzék, miközben azt Petro Porosenko ukrán elnök a konfliktus rendezésének egyik feltételéül szabta.

„Mi ellenőrizzük a határt, és nem engedélyezzük az ukrán határőrök visszatérését. Nincs szükségünk semmiféle nemzetközi közbenjárásra a határon" – jelentette ki az Interfax orosz hírügynökségnek Andrej Purgin.

A szeparatista vezető álláspontját indokolva elmondta: félő, hogy az ukrán határőrök a határ lezárásával „megfojtanák" az ukrán erők ellen az ország keleti részén harcoló szakadár fegyvereseket.

Az ukrán konfliktusban szemben álló felek között szeptemberben létrejött minszki megállapodások kikötik, hogy az Oroszország és a luhanszki, illetve donyecki régiók közötti 924 kilométer hosszú határszakasz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó ellenőrzése alatt álljon, valamint jöjjön létre biztonsági övezet a frontvonal mentén.

Petro Porosenko már több ízben hangsúlyozta, hogy addig nem tudja garantálni a békét Ukrajnában, amíg nem áll helyre teljesen az ország oroszországi határának ellenőrzése.