Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szakadárok szerint Debalceve teljesen az ellenőrzésük alá került

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 16:07

Debalceve teljesen a felkelők ellenőrzése alá került, de elszigetelt ukrán alakulatok még maradtak a város déli részében, és megpróbálnak ellenállást kifejteni – közölte február 18-ai, szerdai tájékoztatóján Eduard Baszurin, a „donyecki népköztársaság” védelmi miniszterhelyettese.

A felkelők igyekeznek felkutatni és körülzárni ezeket a csoportokat – mondta Eduard Baszurin a donyecki hírügynökség jelentése szerint, hozzátéve, hogy a művelet közel áll a befejezéshez.

Közlése szerint még két-három ezer ukrán katona lehet a donyecki katlanban. Azokat az ukrán katonákat – mondta -, akik önként megadják magukat és leteszik a fegyvert, át fogják adni rokonaiknak „azonnal, amint azok megérkeznek Donyeckbe". Akiket harc közben fognak el, azokat pedig ki fogják cserélni az ukrán fél fogságában lévő felkelőkkel – hangoztatta.

A szakadár vezető ismét felszólította Petro Porosenko ukrán elnököt, adjon parancsot a „debalcevei katlanban" körülzárt alakulatoknak, hogy tegyék le a fegyvert, és távozzanak a saját területükre". „Már nagyon sok ember meghalt ott. Ne küldjön újabbakat a vágóhídra" – tette hozzá.

Emellett bejelentette, hogy „a jóakarat jeleként és a minszki megállapodások feltétel nélkül megvalósításának szándékával" a „donyecki népköztársaság fegyveres erői a mai nappal" egyoldalúan megkezdték a nehézfegyverzet visszavonását a teljes tűzszüneti vonalról. Készek ezt megtenni a debalcevei szakaszon is, amint a helyzet megengedi" – fűzte hozzá.

Baszurin szerint a tűzszünetet általában betartják, de „ukrán részről folyamatosan előfordulnak tűzszünetsértések". Állítása szerint az elmúlt 24 órában tízszer nyitottak tüzet a felkelők állásaira különböző fegyverekkel.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői közben továbbra sem jutottak be a debalcevei konfliktusövezetbe. Andrej Kelin, Oroszország bécsi EBESZ-képviselője ugyanakkor az osztrák fővárosban szerdán ismét azt állította, hogy a szakadárok nem akadályozzák a megfigyelők belépését Debalcevéba, ahogy azt az ukrajnai EBESZ-misszió vezetője, Ertogrül Apakan mondta.