Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán elnök ENSZ-békefenntartók behívását javasolta Kelet-Ukrajnába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 19. 15:36

ENSZ-békefenntartók behívását javasolta a harcok sújtotta Donyec-medencébe Petro Porosenko ukrán elnök a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) február 18-ai, szerda esti ülésén.

Az államfő utasította a védelmi tanácsot, hogy dolgozza ki ennek lehetőségét. Személy szerint a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Porosenko bejelentette továbbá, hogy olyan módosító javaslatot dolgozott ki a hadiállapot bevezetéséről szóló törvényre, amely figyelembe veszi az Ukrajna ellen indított úgynevezett „hibridháború" sajátosságait. Reményét fejezte ki, hogy a parlament támogatja majd indítványát. Részleteket azonban a javaslatáról nem hozott nyilvánosságra.

Az elnök ismertette, hogy az oroszbarát szakadárok által megszállt Debalcevét szerda estig összesen 2475 katona hagyta el, 200 haditechnikai eszközzel.
Kiemelte annak fontosságát, hogy az ukrán fegyveres erők nem fehér zászlóval, fegyvereiket hátrahagyva vonultak ki Debalcevéből – ahogy azt az Oroszország által támogatott szakadárok követelték – hanem a katonai vezetés parancsát követve az előre eltervezett módon hagyták el a várost fegyvereikkel és katonai eszközeikkel, járműveikkel együtt.
Az államfő elégedettségét fejezte ki a katonák kivonásának szervezésével és végrehajtásával, annak ellenére – mint mondta -, hogy az elvonuló csapatokat orosz tüzérségi fegyverekkel, köztük rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a szakadárok, aminek következtében hat katona életét vesztette.

A sajtójelentések szerint a kivonulás még jelenleg is tart. A kivont egységeket a Debalcevétől északnyugatra, mintegy 50 kilométerre lévő Artemivszkbe helyezték át.
A jelentős közúti és vasúti csomópontként stratégiai fontosságú Donyeck megyei város elfoglalásáért a múlt hónapban indítottak heves offenzívát a szakadárok. Támadásaikat a február 15-én életbe lépett tűszünet ellenére sem hagyták abba.

* * *

Kijev azt szeretné, ha ENSZ-békefenntartók felügyelnék a kelet-ukrajnai frontvonalat, valamint az ukrán-orosz államhatárnak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő szakaszát – közölte Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője február 19-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján a testület éjszakába nyúló tanácskozása után.

Az ülésen Petro Porosenko ukrán elnök javasolta ENSZ-békefenntartók behívását a harcok sújtotta Donyec-medencébe. Hozzátette, a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsának égisze alatt az Európai Unió küldene rendőri missziót a kelet-ukrajnai térségbe.

Turcsinov tájékoztatóján leszögezte, hogy nem lehet tűzszünetnek nevezni azt, ami jelenleg Ukrajna területén zajlik. Debalceve szakadár megszállása után komoly veszély fenyegeti a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötővárost is – vélekedett.

Kifejezte meggyőződését, hogy a nemzetközi békefenntartók jelenléte megakadályozhatná a további támadásokat, és lehetőséget teremtene a tűzszünetet megsértők azonosítására.

Elmondta, hogy a külügyminisztérium kidolgozza az ENSZ- illetve európai uniós békefenntartók behívására vonatkozó határozatot, amelyet a parlament elé terjeszt elfogadásra.

A védelmi tanács vezetője hangsúlyozta, hogy az egész országnak készen kell állnia a fegyveres agresszió elhárítására. Ezért a testület intézkedéseket dolgoz ki a polgári védelem rendszerének egységesítésére, beleértve az óvóhelyek lajstromba vételét.

Elmondta, hogy a lakosság széles köre számára honvédelmi képzéseket fognak tartani a középiskolákban, a felsőoktatási intézményekben és a munkahelyeken.

Beszámolt arról, hogy a Debalceve elfoglalásával kialakult új frontvonal mentén a tanács határozata alapján átcsoportosítják a fegyveres erőket.

A testület az ülésen jóváhagyta Porosenko javaslatát a hadiállapotot szabályozó törvény módosítására, amelyet benyújtanak a parlamentnek. Turcsinov magyarázata szerint a jelenleg hatályos törvényt sok évvel ezelőtt hozták, és az akkori törvényalkotók valójában nemigen számoltak azzal a lehetőséggel, hogy egyszer alkalmazni is kell. „Figyelembe véve a valós veszélyt, amely ma Ukrajnára leselkedik, készen kell állnunk bármilyen forgatókönyv megvalósulására, beleértve a legrosszabbat is" – jelentette ki Turcsinov.

Hozzátette, hogy a tanács kidolgozta azokat a változtatásokat, amelyekkel a törvény hatékonyan működhet, további részleteket azonban nem árult el.

Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság katonai szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az ukrán katonák több mint 90 százalékát kivonták Debalcevéből.

Porosenko elnök a védelmi tanács ülésén azt mondta, hogy a várost szerda estig 2475 katona hagyta el 200 haditechnikai eszközzel.