Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szír hadsereg elfoglalta a nagy fontosságú Jabrúd városát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 17. 19:19

Elfoglalta a szíriai hadsereg március 16-án, vasárnap a stratégiai fontosságú Jabrúd városát, a felkelők utolsó bástyáját a hegyvidéki Kalamún régióban, a libanoni határ közelében – jelentette a hivatalos média.

„Bátor fegyveres erőink teljes mértékben ellenőrzik a Damaszkusz tartománybeli Jabrúdot, és átfésülik a várost, hogy megtisztítsák a terroristák által elhelyezett robbanóeszközöktől" – közölte az állami televízió egy katonai forrást idézve. Ellenzéki források arról tájékoztattak, hogy civilek és felkelők még az éjjel, a város eleste előtt menekültek a libanoni határ felé.

Az ellenzék számára súlyos csapást jelent Jabrúd elvesztése, amely a népfelkelés 2011. márciusi kezdete óta a lázadók jelentős bástyája volt, lehetővé téve fegyverek és fegyveresek áthaladását. Egy igen fontos autóút halad keresztül rajta, amely a fővárost, Damaszkuszt összeköti Homsszal, az ország harmadik legnagyobb városával.

Előző nap, szombaton heves harcok dúltak Jabrúdban, amelyeket Bassár el-Aszad elnök rezsimjének oldaláról főként a városi gerillaharcban jártas libanoni síita Hezbollah fegyveresei vívtak a kormány légierejének bombázásaitól támogatva – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet.

A Hezbollah számára döntő fontosságú volt Jabrúd bevétele.

A radikális síita párt, amely a múlt év tavaszán hivatalosan is elismerte fegyveres kiállását a damaszkuszi rezsim mellett, meg akarja gátolni a szíriai lázadók mindennemű átszivárgását a határon Libanonba, különösen a keleti országrészben lévő Aarszál szunnita város felé.