Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A missziókban is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 17. 18:45

Nemzeti ünnepünkről, március 15-ről nemcsak idehaza, hanem a külföldi missziókban is megemlékeztek a magyar katonák. Összeállításunkban a külföldön szolgáló békefenntartó kontingensektől kapott tudósításokat közöljük.

Szarajevó. A Butmir táborban szolgáló magyar békefenntartók március 14-én ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848−49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulójáról. A rendezvényen részt vett Kohári Lajos, Magyarország szarajevói nagykövetének első helyettese; Szűcs András dandártábornok, az EUFOR-parancsnokság törzsfőnöke, Szilágyi Csaba ezredes, a NATO-parancsnokság törzsfőnöke, a Szarajevóban élő magyar közösség tagjai, a NATO- és az EUFOR-parancsnokságok magyar katonái, valamint az MH EUFOR Kontingens 14. váltása.

Szűcs András dandártábornok beszédében kiemelte: „nekünk, katonáknak a honvédő elődök hősiességéből erőt merítve az a feladatunk, hogy feladatainkat nemzetközi környezetben is bátran, bajtársiasan hajtsuk végre."

Somogyi Péter alezredes, kontingensparancsnok ünnepi beszédében méltatta 1848. március 15. jelentőségét. Elmondta: „az 1848−49-es honvéd őseinkhez és hőseinkhez méltón, mi is honvédek vagyunk, mi is teljesítjük kötelességünk. Elődeink is kivívták egy ország, egy nemzet tiszteletét, most rajtunk a sor. Békefenntartókként a családtól távol teljesítünk szolgálatot, ezáltal nap mint nap nemzetközi elismerést vívunk ki Magyarország számára."

Az ünnepség végén elismeréseket adtak át.

1595968815
Szarajevóban ünnepi állománygyűlésem emlékeztek meg a forradalom évfordulójáról

Szöveg és kép: Szabó Ferenc főhadnagy

* * *

Sínai-félsziget. A Multinational Force and Observers (MFO) Sínai-félszigeten állomásozó magyar kontingensének katonái ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulójáról. Ünnepi beszédében dr. Schultz Tamás rendőr őrnagy, kontingensparancsnok-helyettes hangsúlyozta a forradalom mai napig érezhető vívmányait.

1595968815
Kokárda egy magyar katona egyenruháján, a Sínai-félszigeten

Szöveg és kép: Nagy Annamária főhadnagy