Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai vegyifegyver-létesítmények negyedét számolták fel eddig

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 27. 8:23

Eddig három létesítményt számolt fel Szíria abból a tizenkettőből, amelyben vegyi fegyvereket állítottak elő vagy tároltak – ismertette a szíriai vegyi fegyverek leszerelését ellenőrző nemzetközi szervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) helyi idő szerint március 25-én, szerdán beterjesztett jelentésében.

Három föld alatti üzemet számolt fel a damaszkuszi kormány a nemzetközi közösséggel szemben vállalt kötelezettségei keretében – olvasható a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezetője, Ahmet Üzümcü jelentésében. A BT április 2-án tárgyalja meg a beszámolót.

A jelentés szerint két hangár és egy föld alatti üzem jelenleg biztonsági okokból „nem hozzáférhető". Ettől függetlenül az OPCW-igazgató úgy gondolja, hogy júniusra valamennyi létesítmény felszámolható. Öt hangáron megkezdődtek már a bontási munkálatok.

Damaszkusz tavaly átadott az OPCW-nek több mint ezerháromszáz tonna mérgező anyagot, ezeknek már 98 százalékát megsemmisítették ellenőrzött körülmények között az OPCW felügyelete alatt, de a vegyi fegyverek előállítására és tárolására használt létesítmények megsemmisítésével több hónapos késésben van a szíriai kormány.

A szíriai rezsim azután egyezett bele készletének megsemmisítésébe, hogy az Egyesült Államok 2013-ban katonai beavatkozással fenyegette meg, nem utolsó sorban egy szaringáztámadás miatt, amelynek az amerikai kormány szerint 1400 halálos áldozata volt. A szíriai vegyi fegyverek leszerelése 2013 végén kezdődött el, amikor az ENSZ és az OPCW közös bizottságának ellenőrei megerősítették, hogy a katonai konfliktusban mérgező harci anyagokat vetettek be.