Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terrorellenes koalíció megkezdte a légitámadásokat Tikrítben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 26. 21:52

Bagdad kérésére az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció harci gépei megkezdték a légicsapásokat az iraki Tikrítben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásai ellen, támogatást nyújtva a város visszafoglalásáért harcoló iraki erőknek – jelentette be március 25-én, szerda este a koalíció parancsnoka.

James L. Terry amerikai tábornok szerint a célzott légicsapásokkal meg akarják semmisíteni az IÁ állásait a Bagdadtól 140 kilométerre északnyugatra fekvő városban, megkímélve a helyi lakosság életét, minimálisra csökkentve a tikríti infrastruktúrát érő járulékos károkat. Terry szerint a légicsapások révén az iraki erők képesek lesznek legyőzni az IÁ-t Tikrít környékén.

A légicsapások megkezdésével egy időben az iraki erők újraindították a két hete elakadt tikríti offenzívájukat, tüzérséggel, aknavetőkkel és rakéta-sorozatvetőkkel lövik a dzsihadisták állásait.

A koalíciós légierő bevetésével Tikrítnél eddig messze a legnagyobb mértékű együttműködés jött létre a terroristák ellen harcoló iraki erők, az Irán által támogatott iraki síita félkatonai szervezetek, az ugyancsak helyszínen lévő iráni tanácsadók, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között. A brit hírügynökség úgy fogalmaz, hogy a tikríti légi hadjárattal, „új fejezet" kezdődött az IÁ elleni háborúban.

Az Egyesült Államok mindeddig nem játszott szerepet a tikríti offenzívában, és csak felderítő gépeket küldött a harcok térségébe. Amerikai katonai szakértők szerint Tikrít, Szaddám Huszein néhai diktátor szülővárosa olyan próbaterep, amelyen az iraki hadsereggel szövetséges, Irán által kiképezett és felfegyverzett síita harcosok bizonyíthatják megbízhatóságukat.

Tikrít tavaly június elején került a dzsihadisták kezére. Az iraki hadsereg és síita szövetségesei március elején offenzívát indítottak visszafoglalására, de az átfogó támadás két hete elakadt.

A Pentagon keddi közlése szerint az IÁ néhány száz harcosa több mint 20 ezer iraki katonát és milicistát akadályoz a szunnita többségű város visszavételében. Az iraki erők körülzárták ugyan várost, de az utcai harcok korlátozó jellege akadályozza a számbeli fölény érvényesülését.

A tikríti hadművelet esetleges kudarca kétségessé tenné, hogy az iraki erők képesek lesznek-e visszafoglalni Irak második legnagyobb városát, az IÁ által tavaly nyáron bevett Moszult.