Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A thaiföldi junta kijelölte az ideiglenes törvényhozást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 1. 21:31

Főként a hadsereg tagjaiból álló ideiglenes törvényhozást nevezett ki a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta – jelentették július 31-én, csütörtökön külföldi hírügynökségek.

A magát a Béke és a Rend Nemzeti Tanácsának nevező katonai vezetés helyi idő szerint csütörtök este jelentette be, hogy Bhumibol Aduljadedzs thaiföldi király hivatalosan is jóváhagyta a kinevezéseket.

A kétszáz tagú törvényhozás képviselői közül százöten tagjai a hadseregnek, tizenegyen pedig a rendőrség kötelékébe tartoznak. A parlament nyolcvannyolc civil tagja között egyetemi professzorok, üzletemberek, szakértők és egykori szenátorok is vannak. Augusztus 7-én tartják a testület első ülését, s ennek során ideiglenes kormányfőt fognak kijelölni.

A posztot sokak szerint a katonai rezsim vezetője, Prajuth Csan-ocsa tábornok fogja betölteni.

A tábornok június végén jelentette be, hogy ideiglenes alkotmányt fogadnak el, amely lehetővé teszi egy átmeneti törvényhozás és kormány megalakulását, utóbbi a tervek szerint szeptemberben kezdhetné meg a munkát. A reformokon és az ország új alaptörvényén dolgozó bizottságnak ezt követően lesz ideje kidolgozni egy tartós alkotmányt, amely 2015 júliusában lépne életbe. A választásokat onnantól számított három hónap múlva tartanák meg.

A hadsereg május 22-én hajtott végre vértelen államcsínyt, amelyet követően őrizetbe vette az addigi miniszterelnököt, kormányának tagjait és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. A katonai vezetés azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat és véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

A katonai hatalomátvétel előtt Thaiföldön fél éven át kormányellenes tüntetések zajlottak. A politikai felfordulásban legalább harmincan meghaltak, a kormány tevékenysége megbénult.