Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A török és a görög partoknál is járőrözhet a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. február 26. 15:47

A NATO huszonnyolc tagországa megegyezett az embercsempészet elleni égei-tengeri missziójának részleteiben, megnyitva az utat az előtt, hogy az észak-atlanti szövetség hajói a török és a görög partok közelében is járőrözhessenek.

A NATO-hajók feladata az, hogy jelentsék a görög és a török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg – írta csütörtöki közleményében a NATO. Az észak-atlanti szövetség hajóinak legénysége nincs felhatalmazva arra, hogy feltartóztassa a csempészeket. „A NATO feladata nem a hajók visszafordítása" – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára.

A szövetség február elején helyszínre küldött hajói a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével (Frontex) együttműködve járőröznek az Égei-tengeren. Az olasz partok melletti missziótól eltérően ha a menekültek Törökországból indultak, a NATO-hajók nem az unió területére, hanem a kiinduló országba, azaz Törökországba szállítják vissza őket, még ha a görög vizeken tartóztatták is fel őket a görög hatóságok. A szövetség hajói kizárólag veszély esetén állíthatják meg a csempészhajókat a görög vagy a török felségvizeken.

NATO-diplomaták szerint a vitás kérdések egyik legfontosabbika az volt, hogy milyen területeket ellenőrizhetnek a görög és a török hajók, ugyanis a két NATO-tagországnak területi követelései vannak egymással szemben. Ennek értelmében döntést kellett hozni a vitatott felségvizeken zajló műveletek sorsáról is.

A görög–török kapcsolatok hagyományosan feszültek, és a február 11-i égei-tengeri misszióról szóló megállapodás óta a görög védelmi miniszter azzal vádolja Ankarát, hogy aláássa a megegyezést.

„A görög és a török erők megegyeztek, hogy a misszió során nem hatolnak egymás felségvizeire vagy légterébe" – mondta a NATO-főtitkár. Stoltenberg közölte, hogy a többi NATO-hajó gond nélkül közlekedhet majd a török és a görög vizeken.

Egy NATO-diplomata kétségeinek adott hangot, szerinte a szövetség hajói nem fognak folyamatosan a legforgalmasabb migránsútvonalakon tartózkodni, s ezért viszonylag kevés migránscsónakkal találkoznak majd, így a NATO-misszió nem fogja jelentősen befolyásolni a menedékkérők beáramlását Európába.

Tavaly több mint egymillió menekült érkezett Európába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 13. között már több mint 76 ezren keltek át az Égei-tengeren.

Az EU hárommilliárd eurót ajánlott fel Ankarának, hogy javítsák a menekültek helyzetét, s ezzel fékezzék továbbindulásukat az unió területére. Cserébe Törökországnak egyebek mellett fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.