Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A világ sokkal veszélyesebb lett, de a NATO reagál a kihívásokra”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. február 10. 14:20

Megkezdődött február 10-én, Brüsszelben a NATO védelmi minisztereinek kétnapos találkozója, amelyen már a júliusi varsói csúcsot készítik elő a szövetség tagállamai. Jens Stoltenberg főtitkár szerda délelőtt röviden vázolta a tanácskozás menetrendjét. (Kiküldött tudósítónk jelenti!)

Egy egész korszak legnagyobb biztonsági kihívásaival néz szembe a NATO – nyitotta meg Jens Stoltenberg szerdán kora délután a szövetség védelmi minisztereinek konferenciáját. „Folytatódó nyugtalanság Ukrajnában, bukott és éppen megbukó államok délen, terjedő nemzetközi terrorizmus, és a legnagyobb menekült- és migrációs válság Európában, mióta befejeződött a második világháború" – összegezte a szervezet főtitkára. „A világ sokkal veszélyesebb lett, de a NATO reagál a kihívásokra: korszerű védekezéssel és elrettentéssel veszi fel a küzdelmet a fenyegetések teljes körével szemben. A hidegháború vége óta történt legjelentősebb erősítést hajtjuk végre kollektív védelmünkön. Sok év után a védelmi költségvetések csökkenése is megállt az európai szövetségeseknél és Kanadában, és üdvözlöm az Egyesült Államok bejelentését is azon tervekről, amelyek értelmében erősítik európai katonai jelenlétüket, és növelik az erre fordított összegeket is" – mondta.

A magyar delegációt a miniszteri csúcson Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes vezeti.

Egységes fellépés

A szövetség főtitkára délelőtt rövid sajtótájékoztató keretében ismertette a kétnapos rendezvény menetrendjét. Mint Jens Stoltenberg elmondta, az egyik fő téma a keleti tagállamokba telepítendő nagyobb erők kérdése lesz majd, és e fokozott jelenlétet illetően egyetértésre számít a résztvevők körében. „Mindez egyértelműen jelzi majd: a NATO egyként reagál majd bármiféle, akármelyik szövetségessel szemben elkövetett agresszióra" – szögezte le a főtitkár. Emlékeztetett: a szervezet már eddig is komolyan erősítette katonai jelenlétét az európai tagállamokban, és emelt erői készenléti szintjén is. A szövetségesek biztosították a megfelelő forrásokat a légtérvédelem, illetve a tengeri járőrözés fokozásához, és komoly előrelépés történt a gyakorlatok tekintetében is. Aktiválták az első hat, kisebb méretű előretolt vezetés-irányítási törzselemet (NATO Force Integration Unit – NFIU), amelyeket két további követ majd a közeljövőben (az egyik Magyarországon, Székesfehérváron jön létre). Emellett 2015 végén fokozták a Törökország biztonságát fokozó intézkedéseket is: a szövetség AWACS légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépekkel, a légtérben folytatott járőrözési feladatokkal, illetve a Földközi- és a Fekete-tengeren megerősített jelenléttel kívánja garantálni szövetségese sérthetetlenségét.

1596008468

Jens Stoltenberg bejelentette: a NATO vezetése még a szerdai nap folyamán technikai egyezményt ír alá az Európai Unió képviselőivel, amely a kiberbiztonsági együttműködést hivatott erősíteni a két szervezet között az erősödő és hatékonyabb információcsere révén, összehangolt keretek között, folyamatosan egyeztető szakértői testületek munkája által. A hibrid fenyegetések egyébként a miniszteri csúcson is az egyik fő témát képezik. A szövetség szintén erősíteni kívánja rugalmasságát az élelmiszer- és vízellátás tekintetében, illetve szállítási és kommunikációs területeken. A miniszteri csúcs résztvevői szerda este megbeszéléseket folytatnak az Európai Unió, Ausztrália, Finnország, Grúzia, Jordánia és Svédország képviselőivel is a dél, illetve kelet felől érkező fenyegetések kezeléséről. Csütörtökön a NATO-Grúzia bizottság is összeül.

Nagyobb szerepet kaphat a szövetség a migrációs válság kezelésében

A megbeszéléseken természetesen a migrációs válság is szóba kerül majd: a résztvevők áttekintik, miként tudja segíteni tagországait a NATO a krízis során. Mindehhez egy török indítvány biztosítja majd az ügyrendi kereteket. Jens Stoltenberg kedden mind a török, mind a német védelmi miniszterrel tárgyalt, és Ankarából, illetve Berlinből egyaránt az a kérés fogalmazódott meg, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a migrációs válság rendezésében. Ennek módjáról, mértékéről ugyanakkor egyelőre nem fogalmaztak meg konkrétumokat, így a pontos paraméterek kidolgozása a következő hónapok feladata lesz. Mint a főtitkár elmondta, a szövetség mérlegeli a lehetőségeket: a tagállamok vezetőinek korábbi nyilatkozatai alapján vélhetően az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) és a török parti őrség munkáját segíthetné valamilyen módon a NATO.

1596008468

Jens Stoltenberg megismételte: azt várja, hogy a védelmi miniszterek részéről pozitív fogadtatásra talál majd az az amerikai igény, amelyet a NATO AWACS-képességei iránt jelentettek be az Iszlám Állam elleni műveletekhez. Ezekben az akciókban valamilyen formában minden NATO-tagállam részt vesz, ám nem a szervezet égisze alatt zajlanak, hanem önálló koalícióban, amelyet Washington vezet.

Fotó: NATO