Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán főparancsnok: Pakisztán hetek alatt véget tudna vetni a háborúnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 4. 11:29

Pakisztán hetek alatt véget tudna vetni az afganisztáni háborúnak, ha valóban békét akarna – jelentette ki az afgán hadsereg főparancsnoka a BBC-nek adott, és július 3-án, szerdán sugárzott interjújában.

Ser Muhammad Karimi szerint Pakisztánnak nagy részben felróható, hogy a szélsőséges iszlamizmus teret nyert Afganisztánban. A tálibok ugyanis szerinte Pakisztán ellenőrzése alatt állnak. Iszlámábádnak ahelyett, hogy szavakban elítéli az iszlamisták elleni amerikai dróntámadásokat, elő kellene mozdítania a békét a szomszédos országban. A két ország együtt le tudná győzni a lázadást, ha „mindenki őszintén viselkedne" – vélekedett.

A dróntámadásokban Iszlámábád valójában cinkosa az Egyesült Államoknak, hiába ítéli el szavakban ezeket – hangsúlyozta Karimi a Kabulban felvett interjúban. Kifejtette: az Egyesült Államok nem egyedül, a pakisztáni hatóságok beleegyezése nélkül kezdeményezte a dróntámadásokat. Iszlámábád maga szállítja az amerikaiaknak azoknak a lázadóknak a listáját, akiket likvidálni akar. S ezeken a listákon mindig csak pakisztáni tálibok szerepelnek, azok nem, akik Afganisztánban is hajtanak végre támadásokat – tette hozzá.

„A béke Afganisztánban csak abban az esetben teremthető meg, ha az Egyesült Államok és Pakisztán akarja azt" – mondta az afgán hadsereg főparancsnoka.