Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták a cseh-svéd szerződéskiegészítést a Gripenekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 17. 16:30

Csehország és Svédország képviselői május 16-án, pénteken a Prágától keletre fekvő Cáslavban aláírták azt a szerződéskiegészítést, amelynek alapján Prága újabb 12 évre bérbe veszi a cseh légierő által már 2005 óta használt 14 darab Jas-39 Gripen típusú vadászgépet – közölte a CT24 cseh közszolgálati hírtelevízió.

A jelenlegi érvényes tízéves szerződés rövidesen lejár. A cseh és a svéd védelmi tárca által a cáslavi légi támaszponton most aláírt függelék az eredeti szerződést kiegészítette és 2027-ig meghosszabbította.

Az új bérleti díj egyharmaddal alacsonyabb a jövőre lejáró eddigi szerződésben megállapítottnál. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint az új megállapodás kedvező Csehország számára.

Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint Csehország évente mintegy 448 millió svéd koronát fog fizetni a 14 vadászgép bérléséért. Ez azt jelenti, hogy a 12 éves bérlet összege a jelenlegi árfolyamon mintegy 16,5 milliárd korona (csaknem 190 milliárd forint) lesz. Prága és Stockholm több mint két évig tárgyalt a bérlet meghosszabbításáról, de a svédek hosszú ideig nem akartak belemenni a bérleti díj csehek által követelt csökkentésébe.

A bérleti szerződés kiegészítése azt is tartalmazza, hogy a svédek a Gripeneket földi célpontok támadására is átalakítják. A függelék szerint a következő 12 évben a svédek összesen 25 cseh pilótát és 90 műszaki szakembert képeznek ki. Csehország 2004-ben vett bérbe Svédországtól tízéves időtartamra 14 darab Gripent. A tízéves bérleti díj összesen 19,6 milliárd korona volt. Az első vadászgépek 2005 áprilisában érkeztek Csehországba. A cseh hadsereg elégedett a Gripenekkel.

Svédországon kívül Csehország, Magyarország, a Dél-afrikai Köztársaság és Thaiföld hadserege használ Jas-39 Gripen típusú vadászgépeket.